Connect with us

Василево

Општински центар за соработка со дијаспората ќе биде отворен во Општина Василево

Media Press

Published

на

Општински центар за соработка со дијаспората ќе биде отворен во Општина Василево, за што денеска беше потпишан договор.  

Согласно националната стратегија за соработка со дијаспората е предвидено отварање на на вакви општински центри во дваестина руралните општини во државата.

 Градоначалникот Славе Андонов и министерот задолжен за дијаспората Џемаил Чупи, денеска потпиша договор за продлабочена соработка и идна комуникација со дијаспората, преку отварање на општинска канцеларија.

Договорот кој беше потпишан како што појасни министерот Чупи се состои од пет столба.

Како прв столб е креирање на база на податоци на наши активни здруженија во дијаспората. Потоа, втор столб е креирање на база на податоци на економската дијаспора со цел привлекување на странски инвестиции кои би дошле да инвестираат во својот роден крај.

Третиот столб е научната дијаспора, мапирање на луѓе професионалци  и научници, четвртиот столб предвидува заеднички програми од културата и петиот столб, збратимување на општините со што ќе се врши посети на тие општини во дијаспората и промоција на капацитетите на нашите  рурални општини.

 Ваков договор денеска беше потпришан и во Општина Ново Село и во општина Босилово.

Василево

Во насленото место Чанаклија спроведени повеќе активности во делот на комуналната сфера

Media Press

Published

на

Изминатите денови, во населеното место Чанаклија, општина Василево спроведе повеќе активности во делот на комуналната сфера, како што се чистење на дивата депонија  и интервенции и активности на уредување и расчистување на локалната патнаинфраструктура

„Исчистена е дивата депонија во населеното место Чанаклија.  Пробиени и порамнети се неколку улици од наноси на земја и песок во Чанаклија“, https://www.facebook.com/vasilevo24, напиша на својот ФБ профил, градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, кој и овој пат, како и многупати досега, повика на поодговорно однесување на сите граѓани. „Од сите нас зависи во каква општина ќе живееме. Свесноста и личната одговорност треба да ни се врвен приоритет. Да градиме одговорна заедница“, порача градоначалникот Андонов.

Во рамки на повеќедневните активности во ова населено место, општината интервенираше и во делот на локалниот пат  на самиот влез од селото, каде заради надминување на постојната, крајно лоша  состојба на асфалтот, истиот во еден дел е отстранет, местото е проширено, насипано и тампонирано, со што е олеснето одвивањето на сообраќајот во овој дел од селото. „Оваа активност произлезе од средбите со граѓаните на Чанаклија. Во наредниот период ќе го ставиме во планот да се асфалтира во рамки на нашите можности “, порача градоначалникот Славе Андонов.

Активностите на терен ги спроведуваше ЈПКД „Турија“ од Василево.

Прочитај повеќе

Василево

За околу три недели, заврши изградбата на улицата во Градашорци

Media Press

Published

на

Општина Василево ја заврши изградбата на улицата во населеното место Градашорци.

Денеска на лице место беше градоначалникот  на општината  Славе Андонов кој направи увид во сработеното. „За многу кратко време, отприлика три недели, комплетно се завршени сите планирани активности на оваа улица, па граѓаните што секојдневно ја користат добиваат несомнено квалитетно и трајно решение. Од аспект на целокупната инфраструктура на ниво на општина, изградбата на оваа улица значи чекор поблиску до поставената цел,односно во општина Василево да нема неасфалтирани  улици. Можеби звучи преамбициозно, но со добро планирање и многу работа секоја цел е достижна“, изјави  градоначалникот Андонов, по изградбата на улицата во Градашорци.

Оваа улица е  дел од Програмата за изградба на локални патишта и улица за 2022 година. Изградена со бекатон плочки, поставени на 570 м2. Должината на улицата изнесува 150 метри.

Средствата во висина од околу 620 000 денари се обезбедени од општинската каса.

Прочитај повеќе

Василево

Совет на општина Василево ја одржа 15-та седница, Градоначалникот ги обвини Советниците од СДСМ и Коалицијата за неодговорно однесување

Media Press

Published

на

Советот на општина Василево ја одржа редовната 15-та седница, чиј дневен ред, по дополнувањето имаше вкупно 11 предлози и сите беа усвоени.

Во работата на Советот не учествуваа Советниците од Советничката  група на СДСМ и коалицијата „Најдоброто за мојата општина“,  кои ја напуштија Седницата со образложение дека секоја Седница, започнува со задоцнување, што е неодговорно и  воопшто не е добро за сите кои учествуваат или на некој начин се поврзани со активностите на Седницата. Напуштањето на Седницата, од страна на  градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, беше оквалификувано  како неодговорно со образложение дека   Советниците се избрани од граѓаните и не треба со паушални изјави за 10-15 минутно каснење да ги напуштаат Седниците, бидејќи тие се избрани од граѓаните на општина Василево и треба да си го заслужат надоместокот.

Во образложението за кварталните извештаи, Квартален извештај за извршување на Буџетот (К1),  Квартален извештај за доспеаните а неизмирени обврски (К2) и Квартален извештај за промените на состојбата на задолжување (К3),  сите  за периодот од 01.01.2022 до 30.09.2022 година, градоначалникот Андонов рече:   „За прв пат после неколку години долгот на општина Василево за месец и пол е намален за три милиони денари, а сите сте сведоци дека тековно си течат сите проекти и   сите потреби на граѓаните согласно нашите можности се реализираат“.

На дневен ред на денешната седница беше и Финансискиот извештај на ЈПКД „Турија“ за периодот 01.01.2022 до 30.09.2022 година, според кој ова јавно претпријатие во споменатиот период има добивка од  363 988 денари.  Советот го прифати и Предлогот за разрешување на Тони Еркечев од претседател на Надзорниот одбор на ЈПКД Турија и на негово место го именува Томе Спасов.

Советниците ја усвоија и Предлог-Одлуката за измената на распоредот на средствата на Буџетот на општина Василево за 2022. Измената е во рамки на Програмите Основно образование и Детски градинки и се однесува на внатрешна пренамена на средствата од една во друга ставка.

На дневен ред беа и  Предлог-програма за измена и дополнување на Програмата за изработка на урбанистичли планови во општина Василево за 2022 година и Предлог-програма за одржување на локални патишта и улици во општина Василево за 2022/2023 година во зимски услови. И двете го добија потребното мнозинство.

Советниците позитивно одговорија и на неколкуте Барањата за финансиски средства поднесени од физички и правни лица.

Прочитај повеќе