Connect with us

Радовиш

Заедничка показна вежба на ТППЕ од Радовиш во соработка со ОО Црвен Крст Радовиш

Avatar

Published

на

ТППЕ од Радовиш во соработка со ОО Црвен Крст Радовиш, по веќе утврдено сценарио, организира и спроведе тактичко-показна вежба за спасување и евакуација во случај на пожар во ОО,,Орце Николов” с.Злеово.

Целта на вежбата е проверка на ефикасноста и функционалноста на планот на двете клучни инсистуции ТППЕ и Црвен крст, за заштита и спасување во училиштата, увежбување на истите и пружање на прва помош.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

По петти пат се одржа хуманитарниот настан „Радовишка етно софра“

Avatar

Published

на

Хуманитарното здружение „Верица“  од Радовиш, по петти пат го одржа хуманитарниот настан „Радовишка етно софра“ по повод 3-ти Декември Меѓународниот ден на лица со попреченост.

На овој настан учествуваа околу 250 жени кои донираа средства купувајќи домашни специјалитети кои се продавааа на лицитација со наддавање.

Домашно подготвените традиционални специјалитети беа подготвени од жените од здружението Верица и од други жени кои несебично се потрудија да направат што повеќе солени и слатки јадења наменети за продавање а со тоа и собирање на повеќе средства.

Сердства како што рече Верица Ефнушева Ценева која е главен организатор на овој хуманитарен настан же бидат донирани на Дневниот центар Порака во Радовиш и на уште две деца на кои им е потребна помош за лекување.

Настанот се одржа во ресторан „Рио“ во Радовиш каде традиционално се одржува по петти пат. Женита донираа и се забавуваа со добра музика.

Прочитај повеќе

Радовиш

Дневниот центар Порака од Радовиш свечено го одбележа Меѓународниот ден на лица со попреченост 3-ти Декември

Avatar

Published

на

Со пригодна програма Дневниот центар Порака од Радовиш свечено го одбележа Меѓународниот ден на лица со попреченост 3-ти Декември. Во присуство на повеќе поканети гости корисниците од Порака и ученици СОУ „Коста Сусинов“ од Радовиш заеднички одиграа две сцени од драмата „Малата сирена“, а подготвени од професорката Kате Диманова Јованова.

Целта  на одбележување на овој ден секоја година е да се подигне јавната свест за лицата со интелектуална попреченост.

Присутните гости и родители на корисниците во дневниот центар ги поздрави раководителот  Тања Костадинова и претседателката на дневниот центар Порака во Радовиш Виолета Србакова при што беа доделни благодарници за успешна соработка и подршка, на повеќе правни и физички лица.

Исто така волонтерите од Црвен крст – Радовиш заедно со корисниците од ДЦ Порака изработија промотивно видео по повод 3-ти Декември, со цел да споделат љубов и да се дружат и да покажат дека не постојат различности. Видеото беше презентирано пред присутните гости.

Прочитај повеќе

Радовиш

68 годишен жител од Аликоч бил физички нападнат по што пријавил во полиција

Avatar

Published

на

На 07.11.2023 година во Полициската станица Радовиш Ќ.И. (68) од село Аликоч, радовишко, пријави дека во 08.30 часот во дворно место во село Аликоч бил физички нападнат од Б.А. од истото село.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот, информира СВР Стримица, ПС Радовиш.

Прочитај повеќе