Connect with us

Василево

Асфалтирана улицата во Ничевска маала во Василево

Media Press

Published

на

„По приближно една година од непристојните услови кои ги имаа граѓаните од Ничевска Маала во Василево, денес се реши и тој проблем. После подолг временски период се изведуваат финалните работи односно асфалтирањето на дел од локален пат во Василево кај Ничевска Маала. Граѓаните поминаа низ тежок период во овој дел на Василево. Заедно со мојот тим од општината и фирмата изведувач, сериозно пристапивме на овој проблем и еве денес со гордост можам да кажам дека успешно го решивме“,  напиша на својот ФБ профил, градоначалникот на општина Василево Славе Андонов по повод целосното завршување, односно асфалтирање на улицата во т.н Ничевска маала.

Асфалтирањето на овој дел  значи комплетна реализација на проектот Реконструкција на улица во Василево од црква Пресвета Богородица до ООУ„Гоце Делчев“ – проект вреден околу 6,5 милиони денари од кои 2 000 000 денари општината ги обезбеди преку Министерството за локална самоуправа од  Бирото за регионален развој,  и околу 4,5 милиони денари обезбедени од сопствени извопри на приходи.  Вкупната должина на улицата од црквата до училиштето изнесува 720 метри.

„Продолжуваме со реализација на ветувањата дадени кон нашите сограѓани. Се подобрува патната мрежа во сите населени места и покрај тешката финансиска состојба на општината. Во наредниот период ќе започнеме со реализација и на голем број други проекти во сите населени места во општина Василево“, информира градоначалникот Андонов, притоа потенцирајќи дека се градат улици во населените места: Радичево, Сушево,Висока Маала,  Чанаклија, Пиперево, Седларци, Градашорци, Едерниково, Ангелци и  Нова Маала, за кои неодамна беше распишана јавна набавка и направен избор на градежна компанија која ќе ги ризведува работите на терен.

Василево

Градоначалникот на општина Василево Славе Андонов оствари средба со претставници на Европската академија на регионите

Media Press

Published

на

Денес, градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, во својот кабинет оствари средба со  членовите на одборот на EAR-AER Европската академија на регионите – Académie européenne des regions, Luis Deklart и Nelu Neacsu кои како партнери на  БИЦСР(Business Innovation Center Strumica), со финансиска поддршка од владата на Фландрија (Белгија) во периодот од 24-28 септември 2022 година, преземаат мисија за утврдување на фактите во Северна Македонија.

Целта на мисијата е да се сретне со претставници на регионални и локални власти, непрофитни здруженија и претставници на бизниси за да ги информира за активностите и услугите на Академијата, да ги информира за можностите за финансирање од ЕУ програми и фондови и да обезбеди насоки за зголемување на ефикасноста на проекти што ќе ги подготват во рамките на процесот на усогласување со ЕУ.

Прочитај повеќе

Василево

Во Сушево се одржа Mеѓународен фолклорен фестивал „Весело на сред село“

Media Press

Published

на

Викендот во селото Сушево во организација на КУД „Сушевски бисери“, а под покровителство на Општина Василево се одржа првиот Меѓународен фолклорен фестивал „Весело на сред село“.

На фестивалот, покрај домаќините настапија и КУД „Негорци“ од Негорци, ФА „Подарешани млади“ од Подареш, гостите од Србија и Бугарија, Здружението „Марко Цара Миланович“ од Каоник, Крушевац, НЧ „Антон Панов-1962“ од село Самуилово, Петрич, ЖПГ „Самуилски славеи“ и Танцова група и Танцова школа „Тепсихора“ од Дупница.

Добредојде на сите учесници им посака градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, кој истакна дека токму преку овој фолклорен фестивал со музиката и фолклорот се навраќаме на нашите корени, на изворот од каде ја црпиме енергијата, ги оживуваме спомените кои не поврзуваат низ годините и се наша водилка и инспирација за следните предизвици.

Прочитај повеќе

Василево

Со механизација, ангажирана од општина Василево се чисти поројот во село Сушево

Media Press

Published

на

Со механизација, ангажирана од општина Василево, деновиве во населеното место Сушево се одвиваат активности за чистење на отворениот канал, попознат како  порој. Големи количини на наталожена земја и вегетација се отстрануваат од коритото на каналот, чија примарна функција е апсорбирање и канализирање на водите кои надоаѓаат за  време на врнежи и можат  да бидат особено опасни, доколку неконтролирано се излеваат.

Градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, ги најави и планираните активности кои ќе се реализираат во наредните денови.  „Во населеното место Сушево наредните денови ќе се изврши уредување и на јавните површини во пресрет на празникот Рождество на Пресвета Богородица“.

За наредниот период, како што најави Андонов во населеното место Василево,  планирано е и чистење на бетонскиот трапезен канал, во близина на ООУ „Гоце Делчев“ во Василево.

Прочитај повеќе