Connect with us

Василево

„ФК Македонија“ , победници на меморијален турнирот во мал фудбал, Ч`крче во Пиперево

Media Press

Published

на

„ФК Македонија“ се победници на синоќа завршениот меморијален турнир во мал фудбал, Ч`крче во Пиперево, кој под покровителство на општина Василево се одржа во периодот од 13 до 25 јули.

Второт место и припадна на екипата „ММ Алу Метал стил“, за третото место се изборија фудбалерите од „Агро Фреш 1“, а четврто пласирани беа „Вики маркет“.

За победниците беа обезбедени награди и тоа 30 000 денари за првопласираните, 15 000 денари за вторите, 10 000 денари за третите и 5 000 денари за екипата која го освои четврттото место. На турнирот беа прогласени и најдобар играч – Блаже Глигоров од „Вики маркет“ , најдобар стрелец – лазе Наков од ФК Македонија и  најдобар голман- Костадин Ќосев од „ММ Алу Метал стил“.

Силите ги одмерија и пет екипи во кадетска конкуренција. Најдобри беа „ММ Алу Метал стил“, второ пласирани – ФК Единство и трето пласирани  екипата на Бока текст.

Турнирот во мал фудбал Ч`крче, е традиционален  и се одржува во чест и спомен на младиот Славе Стојанов. Покровител на истиот е општина Василево.

Василево

Градоначалникот на општина Василево Славе Андонов оствари средба со претставници на Европската академија на регионите

Media Press

Published

на

Денес, градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, во својот кабинет оствари средба со  членовите на одборот на EAR-AER Европската академија на регионите – Académie européenne des regions, Luis Deklart и Nelu Neacsu кои како партнери на  БИЦСР(Business Innovation Center Strumica), со финансиска поддршка од владата на Фландрија (Белгија) во периодот од 24-28 септември 2022 година, преземаат мисија за утврдување на фактите во Северна Македонија.

Целта на мисијата е да се сретне со претставници на регионални и локални власти, непрофитни здруженија и претставници на бизниси за да ги информира за активностите и услугите на Академијата, да ги информира за можностите за финансирање од ЕУ програми и фондови и да обезбеди насоки за зголемување на ефикасноста на проекти што ќе ги подготват во рамките на процесот на усогласување со ЕУ.

Прочитај повеќе

Василево

Во Сушево се одржа Mеѓународен фолклорен фестивал „Весело на сред село“

Media Press

Published

на

Викендот во селото Сушево во организација на КУД „Сушевски бисери“, а под покровителство на Општина Василево се одржа првиот Меѓународен фолклорен фестивал „Весело на сред село“.

На фестивалот, покрај домаќините настапија и КУД „Негорци“ од Негорци, ФА „Подарешани млади“ од Подареш, гостите од Србија и Бугарија, Здружението „Марко Цара Миланович“ од Каоник, Крушевац, НЧ „Антон Панов-1962“ од село Самуилово, Петрич, ЖПГ „Самуилски славеи“ и Танцова група и Танцова школа „Тепсихора“ од Дупница.

Добредојде на сите учесници им посака градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, кој истакна дека токму преку овој фолклорен фестивал со музиката и фолклорот се навраќаме на нашите корени, на изворот од каде ја црпиме енергијата, ги оживуваме спомените кои не поврзуваат низ годините и се наша водилка и инспирација за следните предизвици.

Прочитај повеќе

Василево

Со механизација, ангажирана од општина Василево се чисти поројот во село Сушево

Media Press

Published

на

Со механизација, ангажирана од општина Василево, деновиве во населеното место Сушево се одвиваат активности за чистење на отворениот канал, попознат како  порој. Големи количини на наталожена земја и вегетација се отстрануваат од коритото на каналот, чија примарна функција е апсорбирање и канализирање на водите кои надоаѓаат за  време на врнежи и можат  да бидат особено опасни, доколку неконтролирано се излеваат.

Градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, ги најави и планираните активности кои ќе се реализираат во наредните денови.  „Во населеното место Сушево наредните денови ќе се изврши уредување и на јавните површини во пресрет на празникот Рождество на Пресвета Богородица“.

За наредниот период, како што најави Андонов во населеното место Василево,  планирано е и чистење на бетонскиот трапезен канал, во близина на ООУ „Гоце Делчев“ во Василево.

Прочитај повеќе