Connect with us

Радовиш

Граѓаните со поделени мислења околу новото сообраќајно уредување на градското шеталиште во Радовиш, од општината смируваат

Avatar

Published

на

Голем број реакции од граѓаните по објавената онлајн анкета на РТВ Кобра во однос на функционалноста на улицата Свети Спасо Радовишки или градското шеталите во Радовиш, по извршената реконструкција и новото сообраќајно уредување. Граѓаните кометираа одговарајќи на прашањето: Како го оценувате новиот сообраќаен проект на Општина Радовиш поврзан со воведување на зонско паркирање како и новиот сообраќаен режим?

Во текот на 24- часовното анкетирање, поголемиот број од граѓаните имаа замерки на зголемената фреквенција на возила како и паркирани возила на улицата со што сметаат дека градското шеталиште ја изгубило својата смисла. Граѓаните најчесто се жалеа на вечерниот сообраќај, кометирајќи дека навечер сообраќајот треба да се забрани. Токму затоа побаравме одговор од Општина Радовиш, дали е предвидено забрана за сообраќај во вечерните часови кога граѓаните излегуваат да се прошетаат.

Градоначалникот Ацо Ристов во интервју за РТВ Кобра рече дека новото сообраќајно уредување предвидува забран за сообраќај од 19 часот до 03 часот по полноќ и дека се чекало само на поставување на сообраќајните знаци. Тој ги замолува граѓаните кои што живеат на градското шеталишта за уште малку разбирање, бидејќи како што вели со воведувањето на зонското платено паркирање улицата ќе се растерети и ќе се паркира правилно и одговорно.

 Целта на реконструкцијата на улицата и отварањето за сообраќај како што вели градоначалникот Ристов, е истата да заживее, да се врши дотур на стока до деловните простории а да се отвори паркинг простор за граѓаните кои што живеат и работат на улица Свети Спасо Радовишки, кое ќе се постигне со стартувањето на платеното зонско паркирање

 Во однос на еднонасочните улици во градот за кои некои од граѓаните имаат забелешка дека е нефункционално, градоначалникот Ристов вели дека се е според сообраќајните правила и дека мора да се воведе ред во градот.

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе