Connect with us

Конче

ЛАГ Плачковица реализира локална иницијатива за партерно уредување на централното подрачје во с.Лубница

Avatar

Published

на

ЛАГ Плачковица реализира локална иницијатива за партерно уредување на централното подрачје во с.Лубница, за подобрување на условите за живеење во руралните средини. Оваа инивијатива како што вели Столе Ѓоргиев од ЛАГ Плачковица, произлегла од самите локални чинители и жители од општина Конче.

Во рамките на проектот ќе биде уреден и пристапниот пат до црквата Свети Константин и Елена — главна селска црква во селото Лубница. Црквата  е изградена во 1840 година и се наоѓа во средишниот дел од селото, но речиси е запоставена. Со овој проект се прават напори да се уреди барем влезот.

Работните активности се во понапредна ваза и се очекува за околу 2 месеци целосно да биде звршен овој проект.

Лубница е многу старо село, едно од најстарите села во Лакавичко и Радовишко за што сведочат пишани записи уште од XIV век. Селото е сместено во средишниот дел на Општина Конче, на само 3 километри од општинското средиште Конче.

Иницијатива за партерно уредување на централното подрачје е дел од проектот на УСАИД “Програма за развој на заедниците” кој го спроведува Мрежата за рурален развој на Македонија, преку ЛАГ Плачковица, општина Конче, ЈКП Лакавица и трговското друштво ЕЛДИСИ од с.Лубница.

Конче

Општина Конче заедно со граѓаните ќе го креира Буџетот за наредната година

Avatar

Published

на

Општина Конче започнува со средби со граѓаните со цел прибирање на предлози и идеи за креирање на општинскиот Буџет за наредната година.

„Ве повикуваме да се вклучите со Ваши идеи и проекти за изготвување на БУЏЕТ за 2024 година. Сите идеи доставени до Општина Конче, ќе бидат разгледани и согласно потребите планирани и креирани во наредниот Буџет. Започнуваме на 10.12.2023 год. во училишна зграда Дедино со почеток во 12 часот. Продолжуваме во Конче , во дом на културата со почеток во 14 часот“ објави градоначалникот Златко Ристов на социјалните мрежи, повикувајќи ги граѓаните да земат масовно присуство.

Прочитај повеќе

Конче

Завршна презентација на проектот NETOURAL кој успешно го спроведе Општина Конче во изминатите две години

Avatar

Published

на

Одржана завршна презентација на проектот NETOURAL кој успешно го спроведе Општина Конче во изминатите две години, прекуграничен проект со република Грција, а во партнерство со здружението Туристички сојуз од Струмица.

Градоначалникот Златко Ристов во своето обраќање спомна што се е направено преку овој проект во Општина Конче и колку е значаен за промовирање на културното и природното наследство.

Преку овој проект во Општина Конче се уредени простории за промовирање на туризмот и за потребите на општината.

Прочитај повеќе

Конче

Општина Конче наскоро ќе започне со изградба на прочистителна станица на отпадни води за населено место Ракитец

Avatar

Published

на

Општина Конче наскоро ќе започне со изградба на прочистителна станица на отпадни води за населено место Ракитец, за што се обезбедени средства и е потпишан договор за реализација на овој проект.

На јубилејната 15-та година од постоењето на Центар на Југоисточен плански регион, градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов потпиша договор за реализација на проект-Изградба на прочистителна станица на отпадни води за населено место Ракитец, во вредност од 8.631.200 денари, каде 5.184.482 денари се обезбедени преку ЦРЈИПР, односно Биро за рамномерен регионален развој , а остатокот од општински средства.

„Со тоа се врши заштита на животната средина каде ќе вложиме повеќе средства во иднина…Продолжуваме со грижата за чиста и еколошка средина во сите населени места!“ објави градоначалникот Ристов на социјалните мрежи.

Прочитај повеќе