Connect with us

Радовиш

Општина Радовиш потпиша декларација за ПОДДРШКА И РАЗВОЈ НА ЖЕНСКОТО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Avatar

Published

на

Женското претприемништво добива поддршка и во Радовиш. Oпштина Радовиш ја потпиша Декларацијата за поддршка и развој на женското претприемништво.

„Родовата еднаквост во економскиот развој на Oпштина Радовиш е еден од предизвиците во мојот мандат“ изјави Градоначалникот на општина Радовиш, Ацо Ристов – на средбата со претставниците на Националната платформа за женско претприемништво.

На средбата присуствува, Координаторката за Југоисточен Плански Регион на НПЖП и член на тематската група на Проектот Ксенија Манева – Вангелова како и Амбасадорката за Југоисточен Плански регион Анита Дрвошанова, а главна тема беше развојот на женското претприемништво. Покрај општините, институциите од јавниот и граѓанскиот сектор, Декларацијата за женско претприемништво ја потпишуваат и поддржуваат успешни претпријатија кои можат да се пофалат како примери за добри практики.

Така и компанијата Маком – Радовиш и нејзините сопственички од две генерации Олгица и Маја Бојаџиеви дадоа подршка на развојот на женското претприемништво и ја потпишаа Декларацијата.

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе