Connect with us

Радовиш

Како дел од проектот „Волонтерска порака 2022“ волонтерите од Црвен крст- Радовиш, денеска го уредија дворот на ДЦ Порака

Avatar

Published

на

Како дел од проектот „Волонтерска порака 2022“ волонтерите од Црвен крст Радовиш реализираа активност за хортикултурно уредување на дворот пред влезот на Дневниот центар Порака.

Корисниците на Дневниот центар Порака заедно со уште 10 волонтери од Клуб на млади поминаа неколку часа прекрасна дружба, како и разубавување на дворот со пролетни цвеќиња.

„Сите со голема желба да го дадат својот придонес во разубавување на ова катче вредно работеа од припрема на земјиштето во жардинериите чистење копање садење на садниците до нивно наводнување и расчистување на цело дворно место.Оваа заедничка дружба на корисниците и волонтерите на Црвен крст во ваков вид на активности ,е само еден пример дека сите можеме, знаеме и умееме заеднички да ставиме личен белег во создавање на пријатно катче за престој и работа на лицата со попреченост од нашата општина“ вели раководителот на дневниот центар Порака, Тања Костадинова.

„Со нетрпение очекуваме сите да видиме како ќе изгледа овој дел од дворот за неколку недели“, велат младите волонтери од Црвен крст, Радовиш и корисниците од дневниот центар Порака.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе