Connect with us

Конче

Учениците и родителите заеднички ќе го уредуваат училишниот двор во ООУ „Гоце Делчев“, Конче

Media Press

Published

на

ООУ „Гоце Делчев“ од Конче реализира проект со кој ќе го уредува училишниот двор кој се наоѓа позади училишната зграда. Овој прокет произлегол  како иницијатаива на учениците од ученичкиот парламен во училиштето, а е поддржан и од Општина Конче и ЈП Лакавица со механизација за расчистување на дворот. Од тие причини од училиштето апелираат и до родителите активно да се вклучат во завршната фаза на проектот.

„Сакаме да ве информраме дека проектот е во завршна фаза , фаза во кој треба да се вклучат и родителите. Потребна ни е Ваша помош во уредувањето. За таа цел организираме акција на ден 06.04.2022 година со почеток од 08:00 чаот. Поканети се сите родители кои сакаат да им помогнат на учениците и наставниците, во уредувањето на училишниот двор. Родителите кои ќе дојдат на акција со себе да си донесат мотика, лопата ,гребло или други сретства за работа. Од голема помош за уредувањето ќе биде ако ни донирате стари гуми, палети , растенија и слично кои ќе придонесат за поквалитетно уредување на училишниот двор“, апелираат од училиштето.

-Ајде заедно да ја поддржиме иницијативата на учениците и да си создадеме едно убаво место во кое сите ќе уживаме, а учениците ќе бидеме горди бидејќи е плод на нивна иницијатива! се додава во апелот.

Пред неколку дена во уредување на дел од училишниот двор во ООУ ,,Гоце Делчев”, активно се вклучи Општина Конче во соработка со ЈПКД ,,Лакавица” – Конче. При оваа акција беа расчистени сите растенија и дрвја кои неконтролирано го обраснале дворот, при што се створени услови за хортикултурно уредување.

Конче

Практична обука за справување со шумски пожари на пожарникарите од доброволното противпожарно друштво од Општина Конче

Media Press

Published

на

Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Општина Конче реалзира практична обука на противпожарното друштво од Општина Конче за справување со пожари на отворен простор во пресрет на летниот период. Обуката беше спроведена во соработка доброволни противпожарни друштва од Битола, Прилеп и Радовиш а беа вклучени и претставници од ПС од Радовиш и од  Здравствниот дом од Радовиш.

На 27 април се спроведе теоретски дел од обуката по што селдуваше и практичлна обука со  цел да бидат подготвени надлежните институции за справување со природни непогоди пред се  шумски пожари  и пожари на отворен простор.  

Во првиот дел тимовите пожарникари беа запознаени со материјално техничките средства и целата опрема која се користи при гаснење на шумски пожари од страна н Александар Ангелески магистар за заштита од пожари и  координатор на проектот.

Прочитај повеќе

Конче

Спроведена еко акција Генералка Викенд 2022, на локација покрај езерото Мантово, собрани над 200 вреќи отпад

Media Press

Published

на

Околу 100 волонтери во организација на Општина Конче , ЈПКД Лакавица и Рудник Боров Дол, викендот учествуваа во Генералка Викенд 2022 , еко акција која се спроведе на локација покрај езерото Мантово на потегот од Влашки колиби до браната каде беа собрани над 200 вреќи отпад.
За прв пат беше организирано и чистење на езерските води од страна на искусни нуркачи од клуб за подводни активности Охрид.


Од Општина Конче изразуваат благодарност до сите учесници во акцијата која беше спроведена со цел за подигање свеста кај граѓаните за поголема грижа кон природата и зачувување на чиста и здрава животна средина.

Од Општина Конче посебно изразуваат благодарност до компанијата
МЕН ЕНД МАУНТЕН која во соработка со Пакомак и Скопска Пивара  ја организираа акцијата Генералка Викенд на територија на општината односно на езерото Мантово.

Преку собраниот отпад за 10 килограми отпад од Министерство за земјоделство и шумарство и водостопанство и Министерството за животна средина и просторно планирање ќе бидат доделени дрвца кои ќе бидат засадени на територија на општина Конче.

Прочитај повеќе

Конче

Еколошка акција “Генералка Викенд 2022” ќе се спроведе на езерото Мантово

Media Press

Published

на

Општина Конче и ЈПКД “Лакавица” во недела на 08 мај годинава од 09:30 до 13:00 часот, на местото локалитет Влашки колиби на езерото Мантово, ќе организира еколошка акција “Генералка Викенд 2022” во организација со компанијата “Мен енд маунтен” во партнерство со Пивара Скопје и Пакомак.

“Генералка Викенд 2022” ќе се спроведе во викенд населбата и крајбрежјето на езеро Мантово , каде основна цел е да собереме што е можно повеќе отпад кој ќе биде транспортиран до најблиската ПАКОМАК или локална станица за отпад. Со секои 10 кг отпад, се добива едно дрвце за засадување преку Министерството за земјоделство и Министерството за животна средина и се придонесува во засадувањето на нови пристапни шуми. “Генералка викенд 2022”, е една од активностите кои ги спроведуваме за да придонесеме во подигнување на јавната свест за потребата од собирање и рециклирање на отпадот и позитивно да влијаеме за зачувување на животната средина“, велат од Општина Конче.

Оттаму додаваат дека воедно во склоп на “Генералка Викенд 2022” за прв пат под покровителство на Рудник “Боров Дол” и општина Конче ќе се изврши чистење на езерските води со искусни нуркачи од клубот за подводни дејности „Охрид“.

„Упатуваме повик до граѓаните од општина Конче и граѓани од соседните општини што помасовно да се вклучат во акцијата со цел за зачувување и создавање на чиста животна средина“, стои во апелот од Општина Конче.

Прочитај повеќе