Connect with us

Радовиш

Одбележан Светскиот ден на книгата за деца, во ОНБ Браќа Миладиновци во Радовиш, со промоција на книги за деца

Avatar

Published

на

По повод одбележувањето на 2 Април – Светскиот ден на книгата за деца, Општинската народна библиотека ,,Браќа Миладиновци” – Радовиш, денеска  организира промоција на книги со песни за деца од авторот: Златко Жоглев од Битола – редовен професор на Педагошкиот факултет при Универзитетот ,,Св. ,,Климент Охридски” – Битола.

Книгите беа промовирани пред дечињата а промотори беа: Даниела Андоновска – Трајковска, редовен професор на Педагошки факултет во Битола и Гордана Стојаноска – вонреден професор на Педагошки факултет во Битола.

Одбележувањето на Светскиот ден на книгата за деца е во соработка со Образовниот центар ,,Едуко“ од Радовиш чии членови беа и директни учесници на креативна работилница во библиотеката.

Овој празник се одбележува од 1967 година, а воспоставен е во чест на роденденот на славниот дански книжевник и еден од најголемите писатели за деца Ханс Кристијан Андерсен (1805 – 1875).

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе