Connect with us

Радовиш

Ристов: Радовиш мора да добие концесија од рудникот Бучим, ќе ги искористеме сите начини и средства

Media Press

Published

на

Се уште неизвесно дали Општина Радовиш ќе добие концесиски надомест од Рудникот Бучим за експлоатација на руда и депонирање на јаловина, откако пропадна и последната иницијатива на градоначалникот Ацо Ристов да се внесе овој предлог во измените на Законот за минерални суровини, кој што пред некој ден беше во собрание. Градоначалникот Ристов изрази разочарување од пратеничката група на СДСМ која што не го поддржала овој предлог, односно амандман кој го поднел пратеникот Здравко Трајанов и не поминал во Собрание.

Градоначалникот Ристов вели дека нема да се помират со ова и дека сега ќе бараат прераспределба на досегашниот надомест кој го делат Општина Конче и Општина Штип а додека Радовиш добива само 4,7 отсто од концесискиот надомест иако целата руда од Боров Дол се преработува во рудникот Бучим, а за тоа ќе бидат искористени сите средства и начини.

„Ќе биде тешко но ќе одиме до крај, се додека не го добиеме тоа што не следува, бидејќи граѓаните тоа го заслужуваат, за развој на инфраструктурата во општината“, вели Ристов.

Тој ги повика сите граѓани да се приклучат на иницијативата и да ја поддржат општината. Ристов рече дека немаат ништо против работењето на рудникот кој си има дозвола за работа, но и дека тоа мора да се искомпензира со концесија, како што било и досега.  

Општина Радовиш од месец јуни минатата година престана да добива средства од концесија, со што буџетот на општината за овој период остана пократок за околу 1 милион евра .

 Со отварањето на новиот рудник Боров Дол -ископ, Општина Радовиш добива само 4,7 отсто од концесискиот надомест, иако целата преработна се одвива на радовишка територија. Градоначалникот Ристов рече дека ќе ја истера работата до крај и дека нема да се откаже.

Радовиш

Пожарникарите од ТППЕ од Радовиш одржаа показна вежба за брза интервенција при појава на пожар

Media Press

Published

на

ТППЕ од Радовиш денеска одржа ЕДНА ОД РЕДОВНИТЕ показни вешби за брза реакција при појава на пожари, која што се одржа во кругот на Спортската сала „25 Мај“ во Радовиш.

„Ова ќе биде редовна пракса и ќе се одржува еднаш месечно за подготвеноста да бида на повисоко ниво“, рече градоначалникот Ацо Ристов кој беше присутен при одржувањето на вежбата.

Екипата од ТППЕ покажа висока подготвеност доколку има потреба за брза реакција за интервенција на пожар на височина. Во вежбата беа вклучени три противпожарни возила.

Прочитај повеќе

Радовиш

ОО на СДСМ, Радовиш: Поминаа шест месеци локална власт на ВМРО -ДПМНЕ во Радовиш, нови проекти нема

Media Press

Published

на

ОО на СДСМ од Радовиш на денешната прес конференција со обвинување, за шест месеци локална власт на ВМРО ДПМНЕ во Радовиш,  промовираат само проекти започнати од претходната власт. Од СДСМ прашуваат каде се најавените капитални проекти како што е нвиот Градски пазар во Радовиш, градскиот рекреативне центар со парк покрај Канлиевата воденица и други.

Прочитај повеќе

Радовиш

Општина Радовиш се приклучува кон кампањата „Мојот данок, за мојата општина!“

Media Press

Published

на

Општина Радовиш како партнер-општина на Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите се приклучува кон кампањата „Мојот данок, за мојата општина!“

Едукативната кампања „ Мојот данок, за мојата општина! “има за цел да ја информира јавноста дека плаќањето данок на имот е должност на секој граѓанин-даночен обврзник, но во исто време и придонес на поединецот за градење на подобра иднината на општината.

„Доколку поседувате имот во одредена општина, тогаш автоматски сте даночни обврзници со законско право на даночно решение за вашиот имот, но, и законска обврска и лична должност за навремено подмирување на данокот.

Секој граѓанин-даночен обврзник треба да знае дека со навремено подмирувамена данокот на имот, го полни директно општинскиот буџет, преку кој се реализираат сите планирани јавни и инфраструктурни проекти. Со ова, едноставно кажано, секој од нас лично придонесува за развојот на општината, која во иднина ќе ја красат: нови градинки, нови игралишта, нови улици, нови училишта, ново осветлување, нови паркови, еколошки проекти, нови проекти за економски развој.

Оваа кампања оттаму, цели и да придонесе кон навремено и прецизно информирање на даночните обврзници за сите права и обврски, како и правата и обврските на општината поврзани со данокот на имот“, велат од Општина Радовиш.

Прочитај повеќе