Connect with us

Василево

Пролетно чистење во село Едрениково, општина Василево

Media Press

Published

на

„По барање на граѓаните пролетното чистење на улиците продолжи во с.Едрениково“, информира градоначалникот на општина Василево Славе Андонов.

Активноста, како и оние од претходните денови во кои се чистеше на други локации низ населените места на општина Василево, ја спроведуваат екипите на ЈПКД „Турија“, со механизација и рачно, зависно од условите и потребите на конкретната активност.

Во населеното место Едрениково  конкретно е работено  на отстранување на наталожениот земјен нанос од асфалтната коловозна лента, како и порамнување на земјените патишта.

Пролетните еко-активности низ населените места на општина Василево продолжуваат и во наредниот период.

Василево

Општина Василево ќе спроведе избори за Месни заедници

Media Press

Published

на

Градоначалникот на општина Василево донесе Одлука за распишување на избор на членови на Советите на месните заедници.

Согласно Одлуката, изборите ќе се спроведат на Собир на граѓани на месните заедници во сите населени места на општината: Василево, Градашорци, Ангелци, Едрениково, Требичино, Седларци, Владевци, Сушево, Добрашинци, Нова Маала, Висока Маала, Чанаклија, Дукатино, Радичево и Пиперево.

„Избор на месни заедници, односно членови на Советите на месните заедници, ќе спроведеме после подолг временски период, а намерата е посеопфатна вклученост на граѓаните по прашањата за нивните населени места“, информира градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, во врска со оваа Одлука.

Прочитај повеќе

Василево

Се асфалтира локалниот пат Ново Владевци – Старо Владевци

Media Press

Published

на

Градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, денес присуствуваше на асфалтирањето на локалниот пат Ново Владевци – Старо Владевци, како последна и завршна фаза од планираните градежни активности за негова целосна реконструкција и ревитализација. Должината на овој локален пат изнесува околу 2 км,  ширината е 4,5 метри и истиот е со подземна атмосферска канализација како квалитетно решение за прибирање и канализирање на атмосферските води.

„После подолг временски период се изведуваат финалните работи односно асфалтирањето на овој локален пат, кој е особено значаен за жителите од Владевци затоа што ги поврзува  двата дела од ова населено место кои се меѓусебно оддалечени“, изјави градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, кој притоа им се заблагодари на жителите на Владевци за трпеливоста и разбирањето што го имаа  во периодот додека се одвиваа градежните активности.

Средствата за реализација на овој капитален проект изнесуваат околу 20 000 000 денари и истите  се обезбедени од Светска Банка, преку Владата на РС Македонија и Министерството за транспорт и врски, во рамки на Проектот за поврзување на локални патишта.

Прочитај повеќе

Василево

Фолкорен концерт во Сушево, Општина Василево

Media Press

Published

на

На 25 април на вториот ден од големиот христијански празник Воскресение Христово-Велигден, под покровителство на општина Василево,  КУД „Сушевски бисери“ од с.Сушево, организира фолклорен концерт, насловен како „Во чест на големата радосна вест“.

Во ритамот на македонската фолклорна музика ќе бидат изведени ора кои го отсликуваат животот на македонската нација низ вековите.

Како гости на концертот со своите изведби ќе настапат и:  ФА „Китка“, с. Ораовица, КУД „Кирил и Методи“, с. Иловица, ФА „Злевски бисери“, с. Злеово, ФА „Подарешани млади“, с. Подареш, ФА „Бучим“, Радовиш и Оркестар за народни инструменти при ООМУ  „Боро Џони“, Струмица.,

Концертот ќе се одржи на одбојкарското игралиште во с. Сушево со почеток во 15,00 часот.

Прочитај повеќе