Connect with us

Радовиш

Годинава во Радовиш ќе се одржи традиционалната манифестација „Априлијада 2022“

Media Press

Published

на

По повод меѓународниот ден на шегата 1 -ви Април, Општина Радовиш и ЦК „Ацо Караманов“ од Радовиш и годинава ќе ја организираат традиционалната Априлијада на радост на сите дечиња од општината.

Априлијадата ќе биде организирана на 1-ви Април, петок со почеток од 10:30 часот.

Според програмата почетното дефиле ќе започне од пред зградата на Општина Радовиш  во 10:30 часот и ќе продолжи по улица 22 Октомври се до плоштадот Свети Спасо Радовишки, каде во 11 часот  поздравно обраќање на манифестацијата ќе има градоначалникот Ацо Ристов. Потоа ќе следува поединечно претставување на поединечни и групни маски по претходно утврден редослед и доделување на признанија.

Во годинашната Априлијада ќе бидат вклучени дечињата од ДГ „Ацо Караманов“ од Радовиш и дечињата од сите основни училишта од општината, од Никола Карев и Крсте Петков Мисирков од Радовиш, Кирил и Методиј од Ораовица, Коста Рацин од Подареш и Орце Николов од Ињево.

Оваа активност е предвидена согласно донесените годишни Програми и ативности на Општина Радовиш во областа на културата.

Традиционално Меѓународниот ден на шегата 1-ви Април или „Априлијада“ се одбележуваше секоја година, но поради пандемијата од Ковид- 19 во изминатите две години оваа манифестација се сведе на одбележување во градинките и училиштата, без групирање и масовност.

Радовиш

Пожарникарите од ТППЕ од Радовиш одржаа показна вежба за брза интервенција при појава на пожар

Media Press

Published

на

ТППЕ од Радовиш денеска одржа ЕДНА ОД РЕДОВНИТЕ показни вешби за брза реакција при појава на пожари, која што се одржа во кругот на Спортската сала „25 Мај“ во Радовиш.

„Ова ќе биде редовна пракса и ќе се одржува еднаш месечно за подготвеноста да бида на повисоко ниво“, рече градоначалникот Ацо Ристов кој беше присутен при одржувањето на вежбата.

Екипата од ТППЕ покажа висока подготвеност доколку има потреба за брза реакција за интервенција на пожар на височина. Во вежбата беа вклучени три противпожарни возила.

Прочитај повеќе

Радовиш

ОО на СДСМ, Радовиш: Поминаа шест месеци локална власт на ВМРО -ДПМНЕ во Радовиш, нови проекти нема

Media Press

Published

на

ОО на СДСМ од Радовиш на денешната прес конференција со обвинување, за шест месеци локална власт на ВМРО ДПМНЕ во Радовиш,  промовираат само проекти започнати од претходната власт. Од СДСМ прашуваат каде се најавените капитални проекти како што е нвиот Градски пазар во Радовиш, градскиот рекреативне центар со парк покрај Канлиевата воденица и други.

Прочитај повеќе

Радовиш

Општина Радовиш се приклучува кон кампањата „Мојот данок, за мојата општина!“

Media Press

Published

на

Општина Радовиш како партнер-општина на Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите се приклучува кон кампањата „Мојот данок, за мојата општина!“

Едукативната кампања „ Мојот данок, за мојата општина! “има за цел да ја информира јавноста дека плаќањето данок на имот е должност на секој граѓанин-даночен обврзник, но во исто време и придонес на поединецот за градење на подобра иднината на општината.

„Доколку поседувате имот во одредена општина, тогаш автоматски сте даночни обврзници со законско право на даночно решение за вашиот имот, но, и законска обврска и лична должност за навремено подмирување на данокот.

Секој граѓанин-даночен обврзник треба да знае дека со навремено подмирувамена данокот на имот, го полни директно општинскиот буџет, преку кој се реализираат сите планирани јавни и инфраструктурни проекти. Со ова, едноставно кажано, секој од нас лично придонесува за развојот на општината, која во иднина ќе ја красат: нови градинки, нови игралишта, нови улици, нови училишта, ново осветлување, нови паркови, еколошки проекти, нови проекти за економски развој.

Оваа кампања оттаму, цели и да придонесе кон навремено и прецизно информирање на даночните обврзници за сите права и обврски, како и правата и обврските на општината поврзани со данокот на имот“, велат од Општина Радовиш.

Прочитај повеќе