Connect with us

Радовиш

Трибина на тема „Жената како литературен лик“ во делата на професорката и писателка Лилјана Пандева

Avatar

Published

на

 По повод Меѓународниот ден на жената 8-ми Март во ОН Библиотека „Браќа Миладиновци“ во Радовиш беше одржана трибина на тема „Жената како литературен лик во делата на македонските автори“ со осврт на ликовите во творештвото на Лилјана Пандева. Трибината беше организирана како заедничка активност на Библиотектата и Гордана Здравковска, професор по Македонска книжевност.

 Присутните на трибината најпрво ги поздрави директорот на Билиотеката Станој Петров којим го честите празникот на присутните жени а трибината ја водеше професорката Гордана Здравковска.

 Лилјана Пандева е доктор по филолошки науки, дипломирала на Катедрата за југословенска книжевност и македонски јазик и работи како професот на Катедрата по македонски јазик.  Таа  е автор на повеќе книжевни дела.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе