Connect with us

Радовиш

Трибина на тема „Идејата за мајчиниот јазик во македонското образование“ се одржа во Радовиш по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Avatar

Published

на

По повод одбележување на 21 февруари Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, денеска во Општинската библиотека Браќа Миладиновци во Радовиш се одржа трибина на тема „Идејата за мајчиниот јазик во македонското образование“. Директорто на библиотеката Станој Петров го спомна значењето на Мајчиниот јазик.

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик – 21 февруари  е воспоставен од Обединетите Нации и УНЕСКО а во насока на промоција, негување и афирмација на сите јазици што ги користат народите во светот и за поддршка на имплементацијата на стратегиите и политиките во полза на различноста на јазиците во сите делови на светот. Во светот постојат околу 6.500 јазици.

 По тој повод Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“  организираше трибина на тема: „ИДЕЈАТА ЗА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК ВО МАКЕДОНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ“.

 Свое обраќање на темата имаше Проф. Д-р Димитар Пандев редовен професор на Филолошки факултет „Блаже Конески“ Скопје

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе