Connect with us

Радовиш

Млади од Калуѓерица радовишко со еко акција за озеленување на просторот околу манастирот ,,Исус Христос’’, посадени 150 дрвца

Media Press

Published

на

Млади луѓе од село Калуѓерица радовишко, кои во декември садеа чемпреси, црн бор и багреми во и околу населеното место, реализираа уште една акција за озеленување на своето село. Тие во неделата посадија 150 чемпреси и црн бор во кругот на манастирот ,,Исус Христос’’ кој се гради над селото на локацијата Бутурус во Калуѓерица општина Радовиш.

Како што не информираше еден од младите ентузијасти Мите Трајков оваа еко акција ја планирале уште минатата година со цел жителите од ова населено место но и сите добронамерници добијат ново катче за одмор и рекреација. Се одлучиле за локација на која се гради манастир кој треба да биде и хортикултурно уреден.

,,Денешното убаво време ни даде можност да ја реализираме целата акција во која се вклучивме десетина млади од селото. Станува збор за садници што ни ги даде Здравко Велков од Калуѓерица а имавме останато садници и од претходната акција. Ги засадивме и да се надеваме дека ќе се чуваат и одржуваат. Ова е наш влог за почиста и поубава средина каде што живееме и упатуваме апел да се одржуваат сите садници оти зеленилото не треба да се уништува,, ни изјави Трајков

На почетокот на декември овие млади ентузијасти, љубители на природата, засадија 200 дрвца во паркот во Калѓерица но и на влезот во селото. Велат дека се поборници за поубаво место за живеење и сакаат да направат нешто добро за своето населено место. Тврдат дека напролет ги очекуваат резултатите од  нивната декемвриска и од последната акција.

Радовиш

Комплет одела за лична заштита при справување со шумски пожари за пожарникарите од ТППЕ Радовиш

Media Press

Published

на

Центарот за развој на Југоисточен плански регион денеска додели комплет одела за лична заштита при справување со шумски пожари на пожарникарите од ТППЕ Радовиш.

Ова донација е во рамките на проектот ,,Прекугранична соработка во справување со шумски пожари” финансиран од Европската Унија преку Интеррег –ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Бугарија и Македонија и во склоп на престојниот Ден на пожарникарството-20 мај.

„Личната заштитна опрема е согласно Правилникот за видот и изгледот на униформата,видот на заштитна опрема и начинот и проверка и испитување на нејзина исправност.Останатиот дел од опремата дополнително ќе биде доставена“, рече градоначалникот Ацо Ристов .

Проектот е со времетраење од 24 месеци во која се вклучени обука на пожарникари од специјални обучувачи и добивање сертификат,потпишување Меморандум за соработка и размена на искуства со доброволните пожарникарски друштва од Асоцијацијата на југозападни општини на Република Бугарија.

Целта на проектот е воспоставување на координација и структура за спречување на се почестата појава на шумски пожари како природна катастрофа, меѓу двете земји како дел од партнерството во проектот.

Прочитај повеќе

Радовиш

Пожарникарите од ТППЕ од Радовиш одржаа показна вежба за брза интервенција при појава на пожар

Media Press

Published

на

ТППЕ од Радовиш денеска одржа ЕДНА ОД РЕДОВНИТЕ показни вешби за брза реакција при појава на пожари, која што се одржа во кругот на Спортската сала „25 Мај“ во Радовиш.

„Ова ќе биде редовна пракса и ќе се одржува еднаш месечно за подготвеноста да бида на повисоко ниво“, рече градоначалникот Ацо Ристов кој беше присутен при одржувањето на вежбата.

Екипата од ТППЕ покажа висока подготвеност доколку има потреба за брза реакција за интервенција на пожар на височина. Во вежбата беа вклучени три противпожарни возила.

Прочитај повеќе

Радовиш

ОО на СДСМ, Радовиш: Поминаа шест месеци локална власт на ВМРО -ДПМНЕ во Радовиш, нови проекти нема

Media Press

Published

на

ОО на СДСМ од Радовиш на денешната прес конференција со обвинување, за шест месеци локална власт на ВМРО ДПМНЕ во Радовиш,  промовираат само проекти започнати од претходната власт. Од СДСМ прашуваат каде се најавените капитални проекти како што е нвиот Градски пазар во Радовиш, градскиот рекреативне центар со парк покрај Канлиевата воденица и други.

Прочитај повеќе