Connect with us

Македонија

Кастриот Реџепи: Самоволно се одлучив да се засолнам на денот на гласањето недоверба на Владата

Media Press

Published

на

Пратеникот Кастриот Реџепи на прес- конференција излезе со објаснување дека  во интерес на државата и на сопствениот народ самоволно се одлучил да се засолни на денот на гласањето недоверба на Владата.

„Јас сум мирен со чиста совест затоа што нема поисправен пат од тоа својата земја да ја носиш кон Европската унија“, рече Реџепи.

Тој вели дека чекорот не бил лесен, особено поради разликите кои ги имал со неговите сопартијци од БЕСА кои го исклучија од партијата, ден откако тој не се појави на гласањето за недоверба на Владата.

Тој рече дека  Македонија има неповтролива шанса да ја започне својата Европска иднина и токму затоа разумот кај него преволадал и донел таква одлука.

„Сметам дека за земјата сега е најважно решавање на кризата со Конид-19 и почеток на преговори, не нови избори туку стабилност на Владата“, рече Реџепи.

Одговарајќи на новинарски прашања Реџепи рече дека неможе да гласа против своите убедувања и покрај потпишувањето на ионицијативата за гласање недоверба на Владата. Тој потпишал во моментот кога Зоран Заев поднел оставка и кога Владата останала без премиер.

„Но подоцна дибив јасни сигнали од Меѓународните фактори за добивање датум за преговири. Зошто неможеме да се стрпиме до 14 декември и потоа ќе видиме што понатаму“, рече Реџепи.

Кастриот Реџепи веќе е исклучен од Движењето Беса, партијата во која беше пратеник. Тој беше 61-от пратеник на кој рачунаше опозицијата за рушење на Владата на Заев и формирање нова Влада на чело со ВМРО -ДПМНЕ.

Македонија

МВР со превентивна кампања граѓаните де не употребуваат петарди

Media Press

Published

на

Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека и годинава спроведува превентивна кампања, со цел на граѓаните да им се укаже за можните последици од употребата на петарди и други пиротехнички средства, посебно актуелна пред и за време на новогодишните и божиќните празници.
МВР презема и репресивни мерки, со цел санкционирање на употребата на петарди и други пиротехнички средства и ги потсетува граѓаните за законските одредби во кои е санкционирана употребата на пиротехнички средства и нивната нелегална продажба.

Така, Законот за прекршоци против јавниот ред и мир во член 31 предвидува глоба во износ од 200 до 500 евра во денарска противвредност за оној кој неовластено пука од огнено оружје, употребува пиротехнички средства или сличен експлозивен или лесно запалив материјал, или на сличен начин го нарушува мирот и безбедноста на граѓаните.

Согласно Кривичниот законик, во член 396 е предвидено недозволеното изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материи, при што:

(1) Тој кој што неовластено изработува, држи, продава, набавува или врши размена со огнено оружје, муниција или експлозивни материи, ќе се казни со затвор од три до десет години;

(2) Ако предмет на делото од ставот 1 е поголемо количество на огнено оружје, муниција или експлозивни материи, или огнено оружје, муниција или експлозивни материи кои на граѓаните им се забранети, сторителот ќе се казни со најмалку пет години затвор.

Прочитај повеќе

Македонија

Стапува на сила обврската за наплата на биоразградливи кеси по 15 денари, обичните пластични кеси се забрануваат

Media Press

Published

на

Министерството за животна средина и просторно планирање ја потсетува јавноста дека од  денеска 1 декември, стапува на сила обврската за наплата на кесите за носење стоки од новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување.

Со овој закон се забранува пуштање на пластични кеси за носење на стоки на пазарот, како и пуштање на пластично пакување за еднократна употреба во угостителските објекти на територијата на заштитените подрачја во Република Македонија.

Со законот е предвидено со плаќање на надоместок од страна на крајните корисници, дозволено е пуштање на пазарот биоразградливи кеси за носење на стоки кои се произведени согласно пропишаните стандарди за биоразградливост, освен многу лесните пластични кеси за носење на стоки ( чијшто дебелина  е пониска од 15 микрони).

Биоразградливите кеси за носење на стоки изнесува 15 денари за парче и истиот се плаќа на трговецот на местото на продажба ( надоместокот е со вклучен ДДВ).

Целта на овој Закон е  како што напоменуваат од Министерството за животна средина, да ги одвратат корисниците од употреба на кеси за еднократна употреба и да ја стимулират употребата на торби за повеќекратна употреба, а засновано врз принципот „ загадувачот плаќа“.

Производителите на пластични кеси и понатаму можат да продолжат со работа, но со почитување на пропишаниот стандард за биоразградливост. Стандардите за биоразградливост беа воведени уште во претходниот Закон,  а пропишани во 2013г велат од Министерството.

Прочитај повеќе

Македонија

Од 1 декември започнува забраната за употреба на пластични ќеси во трговијата

Media Press

Published

на

Од 1 декември, среда, започнува забраната за употреба на пластични ќеси во трговијата и на пластични амбалажи во угостителските објекти во подрачјата заштитени со закон.

Ќе се дозволи само продажбата на биоразградливи кеси кои ќе бидат лесни, но ќе чинат 15 денари. Најголемиот дел од тие пари, ќе одат во Фондот за заштита на животната средина.

Според Министерството за животна средина идејата е да се намали употребата на пластика. Оние средства што ќе се создаваат од тие 15 денари при секое купување на кесе ќе одат во фонд со кој ќе се инвестира во животната средина, исто така ќе се инвестираат во свесноста на граѓаните, како да го третираат отпадот во државата.

Прочитај повеќе