Connect with us

Избори 2021

Радовиш официјално го доби проектот вреден околу 10 милиони долари за јакнење на отпорноста на земјоделството кон климатски промени

Media Press

Published

на

Официјално одобрен Проектот за јакнење на отпорноста на земјоделството кон климатски промени во регионот на општина Радовиш преку подобрено наводнување и управување со земјиште и води.

„Станува збор за проект во висина од 9.991.000 долари кој e грант и поднесен за финансирање до Глобалниот Фонд за Адаптација кон климатски промени преку тесна соработка на Министерството за земјоделство, шумарство и Водостопанство и Министерството за животна средина и просторно планирање. Целта е подобрување на отпорноста кон климатските промени во Радовишкиот регион  преку рехабилитација на системот за наводнување, подобрување на земјишната структура на земјоделските стопанства, примена на  подобрени земјоделски практики и осовременување и дигитализација на земјоделството.

Ова е првиот поднесен проект од Република Македонија до овој фонд и ќе биде и првиот реализиран проект кој значително ќе му помогне на Радовишкиот регион во подобрување на конкурентноста на земјоделското производство и зголемување на приходите на земјоделците“, рече Коле Чаракчиев кандидат за градоначалник на Радовиш од СДСМ, кој додаде дека истиот е предвиден во неговата програма и негова имплементација се очекува во текот на 2022.

Вкупниот проценет број на земјоделски стопанства директни корисници на овој проект е 1400 или просечно околу 6000 жители на општина Радовиш кои се занимаваат со земјоделска дејност.

Самиот проект опфаќа повеќе компоненти кои се инвестициски.

Компонента за подобрување на системот за наводнување, која опфаќа затворање на еден од главните канали на системот за наводнување за да се намалат техничките загуби и загубите од испарување кој покрива отпилика 140 хектари земјоделско земјиште, со оваа интервенција истовремено се очекува зголемување на достапноста на вода преку левиот канал и дополнителни количина на вода за струмичкиот дел од водниот слив.

Изградба на енергетски ефикасна пумпна станица како и целосна промена на постоечките хидранти како и делумна замена на хидромеханичката опрема на површина на целиот систем за наводнување.

Рехабилитација на заштитните структури на системот во близина на селото Ињево и подобрување на системот за мониторинг на потрошувачката на вода.

Втората компонента е за подобрување на структурата на земјоделското земјиште и производствените практики:

Имплементација на консолидација на земјоделско земјиште согласно Закон за консолидација преку подготвување на студии за оправданост, планови за распределба и регистрација на истите во катастарот на недвижности на преку 10 000 парцели земјоделско земјиште.

Подготвување на технички дизајн и изградба на потребна земјоделска инфрастуктура во рамки на проектите за консолидација како пристапни патишта.

Воспоставување на земјоделски практики за климатски одржливо земјоделско производство преку:

-пилотирање со обезбедување на опрема за воспоставување на капка по капка на 40 хектари.

-пилотирање на технологија за заштита од мраз и УВ заштита на 10 ха.

– набавка на земјоделски репроматеријали и обуки за диверсификација на земјоделското производство за околу 400 земјоделци или околу 150 хектари производство.

– Паралелна поддршка за органско производство и набавка на машини за мулчирање и нивно ставање на располагање на најмалку 30 земјоделски стопанства

Третата компонента опфаќа подобрување на пристап кон климатските и метереолошките податоци: Воспоставување на нови метереолошки станици поврзани со УХМР. Мапирање на почвата и дигитализација во земјдеолското производство.

Избори 2021

ДИК ги објави конечните резултати од вториот изборен круг

Media Press

Published

на

Државната изборна комисија на вчерашната седница го донесе заклучокот за известување за конечност на резултати од гласањето за Избор на градоначалници на општините и Градоначалник на Град Скопје, по одржан втор изборен круг на ден 31.10.2021, за соодветните општини.

На гласањето во вториот изборен круг одржано на 31.10.2021 година се избрани градоначалници во следните општини:

ОпштинаПодносител на листа на кандидат за градоначалникИме и презиме на избран градоначалник
АрачиновоДемократска унија за интеграција – ДУИРидван Ибраими
БитолаВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕТони Коњановски
Боговиње Демократска унија за интеграција – ДУИБесник Емши
Василево ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕСлаве Андонов
ВевчаниВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕСпасе Кочовски
ВрапчиштеКоалиција алијанса за албанците и алтернативаИсен Шабани
ГевгелијаВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕАндон Сарамандов
Гостивар Коалиција алијанса за албанците и алтернативаАрбен Таравари
ДебрцаГрупа избирачи „Зоран Ногачески“Зоран Ногачески
Демир КапијаКоалиција „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМЛазар Петров
Демир ХисарВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕНикола Најдовски
Долнени Демократска унија за интеграција – ДУИУрим Ибески
ЗелениковоВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕКоста Маневски
КарпошГраѓанска опција за Македонија – ГРОМСтевчо Јакимовски
Кичево Демократска унија за интеграција – ДУИФатмир Дехари
Кратово ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕТодорче Николовски
КумановоГрупа избирачи „Максим Димитриевски“Максим Димитриевски
Лозово ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕБошко Цветковски
Македонска Каменица ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕДимчо Атанасовски
Македонски брод ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕЖарко Ристески
Ново Село ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕЃорѓе Божинов
Охрид ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕКирил Пецаков
Пехчево ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕАлександар Китански
Радовиш ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕАцо Ристов
Ранковце ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕБорче Спасовски
Ресен ВМРО-ДПМНЕ и коалиција „Обнова на македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕЈован Тозиевски
Росоман Коалиција „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМСтојан Николов
Струга Демократска унија за интеграција – ДУИРамис Мерко
Теарце Демократска унија за интеграција – ДУИНухи Незири
ТетовоДвижење БЕСАБиљал Касами
Центар Коалиција „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМГоран Герасимовски
Чаир Демократска унија за интеграција – ДУИВисар Ганиу
Чашка Коалиција „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМГоран Стојановски
Чучер Сандево Коалиција „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМСашко Комненовиќ
Град СкопјеГрупа избирачи „Данела Арсовска“Данела Арсовска

Прочитај повеќе

Избори 2021

ДИК ги објави првичните официјални резултати од вториот круг на Локалните избори

Media Press

Published

на

Согласно објавените првични официјални податоци ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ во вториот круг од Локалните избори освоија градоначалнички места во 20 општини од кои во 5 општини во Југоисточниот регион. ВМРО -ДПМНЕ однесе победа во Битола, Брвеница, Василево, Вевчани, Гевгелија, Демир Хисар, Зелениково, Конче, Кочани, Кратово, Лозово, Македонска Каменица, Македонски Брод, Ново Село, Пехчево, Охрид, Ранковце, Ресен, Чешиново-Облешево и Радовиш.

Коалицијата „Најдоброто за мојата општина“ предводена од СДСМ освои градоначалнички места во седум општини – Демир Капија, Пробиштип, Росоман, Старо Нагоричане, Чашка, Чучер Сандево и Центар. Седум градоначалнички места во вториот круг освои и ДУИ и тоа во Арачиново, Боговиње, Долнени, Кичево, Струга, Теарце и Чаир.

Прочитај повеќе

Избори 2021

Зоран Заев поднесе оставка како лидер на СДСМ и премиер на државата

Media Press

Published

на

Премиерот Зоран Заев на прес конференција по упатувањето честитки на опонентите за победата во Локалните Избори поднесе оставка од премиерската позиција на државата како и од претседателската функција во СДСМ.

„Ја преземам одговорноста на себе за ваквиот развој на политичките настани заклучно со резултатите на овие избори. Поднесувам оставка од премиер и од претседател на социјал демократскиот сојуз на Македонија.“ – изјави Заев на прес конференција

Прочитај повеќе