Connect with us

Регион

Дури 35 кандидати за градоначалници влегуваат во трка за градоначалничко место, во општините во Југоистокот

Media Press

Published

на

 35 кандидати за градоначалници во 10 општини во Југоистокот влегуваат во трка за градоначалничко место  на претстојните  локални зибори, кои ќе се одржат на 17 октомври

Во Општина Радовиш до ОИК  има доставено  четири кандидатури за градоначалник. Oд ВМРО – ДПМНЕ и коалицијата, од СДСМ и коалицијата, од  ЛДП и ДОМ, и еден независен кандидат. Пет партии и коалиции предложија свои Советнички листи и една независна.

Пет пријави за кандитатура на градоначалници и шест пријави за Советнички листи, кои ќе се борат за локална власт на 17 октомври, има во Гевгелија, по потврдувањето на листите од ОИК. И тоа кандидатури има поднесно од СДСМ, од ВМРО-ДПМНЕ, од ЛДП И ДОМ, од ИНТЕГРА и од Независната советничка листа .
Додека, листи со кандидати за членови во Советот на Општина Гевгелија до ОИК доставиле ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ЛЕВИЦА, ЛДП И ДОМ, како и Независната советничка листа и од Интегра.

Во Струмица има поднесно три кандидатури за градоначалник. Коалицијата на СДСМ, коалицијата на ВМРО ДПМНЕ и Интегра .Во Струмица има и осум Советнички листи.

Во Богданци до ОИК доставени се три кандидатури за градоначалник, од СДСМ, од ВМРО -ДПМНЕ и еден независен. Во Богданци има доставено пет Советнички листи.

Во Дојран исто така има три кандидатури за градоначалник, од СДСМ и од ВМРО -ДПМНЕ, а со свој кандидат се појави и ПОДЕМ. Во Дојран има четири Советнички листи.

Во Општина Конче доставени се три кандидатури за градоначалник од СДСМ, од ВМРО ДПМНЕ од ДПТМ. Таму се доставени дури шест Советнички листи.

ВО Валандово, Василево, Босилово и Ново Село по две кандидатури за градоначалник од двете најголеми политички партии СДСМ и ВМРО ДПМНЕ  со коалициите.

Во овие општини, Советнички листи имаат пријавено коалициите на СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, на ЛДП и ДОМ, Интегра и единствена Македонија, Граѓанската група Стига и Левица во завосност од било која општина.

             Од страна на ОИК, листите ќе бидат доставени до Државната изборна комисија за да биде извршено ждребување, по кој ќе се утврди редоследот на политичките партии, добивајќи ист реден број во сите општини. По ждребувањето, листите официјални ќе бидат објавени на веб-страната на ДИК и огласени од страна на Избирачките одбори.

Регион

Кампања на СВР Струмица: „Не користи петарди и пиротехнички средства“

Media Press

Published

на

Одделението за превенција при Секторот за внатрешни работи Струмица преку реализирање на повеќе активности ја спроведе кампањата „Не користи петарди и пиротехнички средства“, промовирана од страна на Министерството за внатрешни работи.


Од страна на полициски службеници се спроведени едукативни предавања со ученици од осмо и деветто одделение во сите основни училишта на подрачјата на општините Струмица, Василево, Ново Село и Босилово, сѐ со цел подигање на свеста кај младата популација за можната опасност и последиците од употребата на петарди и други пиротехнички средства, која е посебно актуелна пред и за време на новогодишните и божиќните празници, информираат од СВР Струмица.
Покрај ова, на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Струмица, односно во Струмица, Радовиш, Гевгелија и Валандово се поделени 700 флаери со пораки за превенирање на ризиците од користење на пиротехнички средства, а воедно се наведени и казнените одредби за употреба на петарди и други пиротехнички средства.
Секторот за внатрешни работи Струмица апелира до сите граѓани, а пред сѐ до младата популација да не употребуваат петарди и пиротехнички средства, да го заштитат својот живот и животот на останатите, а доколку се констатираат такви случаи истите ќе бидат соодветно санкционирани.

Прочитај повеќе

Регион

Преземени мерки на СВР Струмица за санкционирање на возачи кои управуваат возила под дејство на алкохол

Media Press

Published

на

На 26.12.2021 во периодот од 16.00 до 22.00 часот на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Струмица биле преземени мерки за санкционирање на возачи кои управуваат возила под дејство на алкохол. Притоа, кај тројца возачи (2 во Гевгелија и 1 во Радовиш) било утврдено присуство на алкохол и на истите им биле изречени соодветни санкции.

Прочитај повеќе

Регион

Делницата Три чешми – обиколница Штип е пуштена за сообраќај за сите возила под времен режим

Media Press

Published

на

Градежните работи на последната делница од Три чешми до обиколница Штип се завршени, со што се комплетира изградбата на експресниот пат од  Штип до Радовиш.  Од вчера делницата Три чешми – обиколница Штип е пуштена за сообраќај за сите возила под времен режим.

Вкупната должина на овој патен правец изнесува 40 километри и се грaдеше во две фази и тоа првата фаза од Штип до Бучим која е во должина од 23,5 километри и вредност од 48 милиони евра, додека втората фаза, делницата Три Чешми до Штип – Југ и од Бучим до Радовиш е со должина од 17 километри и инвестиција од 14,9 милион евра. 

“Веќе најавив дека завршувањето на овој експресен пат се случува четири месеци пред рокот. Драго ми е што и во текот на овој месец декември се уште гледаме механизација на терен, се уште се асфалтира а тоа значи дека и капиталните инвестиции во државата растат. И вториот аспект што сакам да нагласам е дека се реконструира и асфалтира и помошниот пат на излезот од Штип за да го вратиме во првобитната состојба. На барање на жителите на Три чешми,  одговоривме позитивно и заедно со тимот инжењери од ЈП за државни патишта, од Министерството и од Изведувачот и Надзорот веќе го градиме ислучувањето, така да имаме едно модерен и безбеден патен правец”, изјави министерот за транспорт и врски Благој Бочварски.

Прочитај повеќе