Connect with us

Радовиш

Заштитни маски донација од збратимени општини од Турција за јавните и образовни институции во Општина Радовиш

Media Press

Published

на

Околу 50 илјади заштитни маски донација од збратимени Општини од Турција за јавните и образовни институции во Општина Радовиш. Денеска тие беа доставени до институциите и до училиштата, од страна на советникот Енис Омер кој изрази благодарност до градоначалниците на збратимените турски општини Чнарџик и Ергене за оваа донација со цел поголема заштита од корона вирусот кој повторно зема замав.

Заштитни маски беа донирани на Општина Радовиш, на Здравствениот Дом во Радовиш, на Основниот суд, на Полициска станица и на детската градинка Ацо Караманов во Радовиш, на СОУ Коста Сусинов и на сите основни и подрачни училишта во Општина Радовиш.

Директорката на ООУ Крсте Петков Мисирков Лујза Спасова, изрази благодарност за ваквата донација,  која ќе биде добредојдена на стартот на учебната година. Благодарност до збратимените Општини за донацијата изрази и градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов.

Радовиш

Агресивно однесување од страна на Радовишани кон службените лица од Центар за социјални работи и полицијата

Media Press

Published

на

На 12.01.2022 во 10.20 часот полициски службеници од Полициската станица Радовиш го лишиле од слобода М.К.(67) од Радовиш, кој околу 10.00 часот на ул.„Шаин маале“ во Радовиш попречувал службени лица од Центар за социјални работи Радовиш во преземање на службени дејствија и се однесувал агресивно кон нив.
По целосно расчистување на случајот против лицето ќе се изготви соодветен поднесок.

На 12.01.2022 година во 12.40 во Полициската станица Радовиш И.Д. од Радовиш пријавил дека околу 10.10 часот на ул.„Шаин маале“ Г.К. од Радовиш се однесувал агресивно кон полициски службеници кои преземале службени дејствија. Се преземаат мерки за целосно расчистување на случајот, по што ќе следува соодветен поднесок.

Прочитај повеќе

Радовиш

Планиран прекин на водоснабдувањето во втората урбана заедница

Media Press

Published

на

Подари замена на линиски вентил, ЈП Плаваја ќе го прекине водоснабдувањето во втората урбана заедница во Радовиш.

Планирано е прекин на водоснабдувањето на 21 Декември од 08:00 до 12:00 часот

Од ЈП Плаваја апелираат до граѓаните да си обезбедат доволни количини вода за пиење и потреби.

Прочитај повеќе

Радовиш

Општина Радовиш со јавна покана за поднесување на даночна пријава за утврдување на данок на имот за 2022 година

Media Press

Published

на

Општина Радовиш ги известува сите даночни обврзници, правни и физички лица, од Општина Радовиш и населените места, да ги пријават сите настанати промени во текот на 2021 година, кои се однесуваат на данокот на имот и комуналната такса. Оние даночни обврзници кои ги немаат одмирено сите давачки од данокот на имот и комунална такса, заклучно со 31.12 .2021 год. тоа да го сторат во најкус можен рок , во спротивно данокот на имот и комунална таксата ќе се наплатуваат по присилен пат, а со тоа ке настанат и дополнителни трошоци, кои ќе бидат на терет на даночните обврзници.

Исто така, граѓаните можат да пријават неправилности во досегашната пресметка на
висината на пресметаниот данок, со цел истите да бидат отстранети. Проценител ќе излезе на терен да ја утврди фактичката состојба и тоа ќе биде основа за пресметка на данокот на имот за 2022 година. Пријавите, без административна такса, можат да се достават во ЕЛС-Радовиш – одделение за даноци, надоместоци и такси во период од 7:30-15:30 часот.
Пријавувањето трае од 06.12.2021 – 31.01.2022 година.

За поднесување на даночна пријава за утврдување на данок на имот за 2022 година е потребно даночна пријава за утврдување на данокот на имот за 2022 година (образец ди) поднесува даночен обврзник ( правно и физичко лице ) сопственик, корисник или плодоуживател на стамбени објекти, административни згради, деловни простории, градежно неизградено земјиште, кои служат за вршење на дејноста на обврзникот и сите други објекти како во градските населби така и во селските населби вклучувајки ги оние од ридско планинските подрачја.

Од 01.01.2008 год , обврска за поднесување на даночна пријава за имот има и за оној имот кој досега бил ослободен од одредбите на досегашниот закон.

Обврзници на данок на имот се:

1.правни и физички лица сопственици на имот;
2. правни и физички лица корисници на имот, во случаи кога сопственикот не е познат или не е достапен;
3. плодоуживател на имот согласно законот
4.ако имотот е сопственост на повеке лица, секој од нив е обврзник на данок на имот сразмерно на сопственичкиот дел;
5.правно и физичко лице корисник на недвижен имот во сопственост на државата и општината;
6.правни и физички лица кои дополнително се стекнале со имот во текот на предходни години, а не го пријавиле;
7. Имотот кај кој настанале промени во вредноста (изградба, доградба, довршување, проширување);

НАПОМЕНА:
1. Даночен обврзник кој поднел даночна пријава за данок на имот во 1994г. или во наредните години, а кај кого нема промена во сопственоста или вредноста на имотот, не поднесува даночна пријава;
2. За неподнесување даночна пријава, даночниот обврзник ќе се казни со парична казна согласно законот за данок на имот;
3. Проверка на терен како и точноста на сите досега пријавени податоци ќе ја врши даночен инспектор од ЕЛС Радовиш.

Даночната пријава се поднесува во одделението за даноци, такси и надоместоци на Општина Радовиш најкасно до 31.01.2022 година.

Прочитај повеќе