Connect with us

Радовиш

Едукативна Стрип работилница за прв пат се одржа во Радовиш во организација на центарот за култура Ацо Караманов

Media Press

Published

на

Едукативна Стрип работилница за прв пат се одржа во Радовиш во организација на центарот за култура Ацо Караманов. Младите уметници имаа можност  два дена да цртаат и да направат приказна и преку стрипот да испратат порака.  Едукатор на работилницата беше Ване Трајков од Велес,  основач и извршен директор на Стрип Центарот на Македонија

Едукаторот Ване Трајков задоволен од учесниците од младите уметници кои за кратко време ја сватиле суштината на стрипот. Тој вели дека преку стрипот може да се испрати сериозна порака, но не е сигурен колку институциите ќа ја сватат пораката сериозно. Децата овие два дена работеа на тема за зачувување на планетата Земја, и зачувување на нашата зелена Македонија.  За децата учесници во  Стрип работилнцата ова беше едно позитивно искуство.

Ване Трјков е автор  на поголем број сценарија за стрипови, како и на неколку сценарија за ТВ филмови и драми. Трајков се јавува и како инструктор за теорија на стрип, организатор на десетина изложби на стрип низ Македонија и во странство. Главен и одговорен уредник е на стрип магазинот „творец“, а уредник е и на стрип албумите „Мис Стон“ „Ајдучка чешма“, и „КОЧО РАЦИН-ЖИВОТ, ПЕСНИ, СМРТ„ Тој е автор на три романи за млади и деца и еден од основачите на Клубот на писатели „Кочо Рацин“ во Велес.

Радовиш

Потпишан кодекс на фер и демократски избори од кандидатите за градоначалници на Општина Радовиш

Media Press

Published

на

На денешниот настан организиран од Општинската изборна комисија на Радовиш, кандидатите за градоначалници на Општина Радовиш потпишаа Кодекс на фер и демократски избори.

Кодексот за фер и демократски избори го потпишаа тројца кандидати за градоначалник, Ацо Ристов кандидат од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, Коле Чаракчиев-кандидат од СДСМ и коалицијата, и Герасим Конзулов-кандидат од коалицијата ДОМ и ЛДП кои воедно си посакаа мирни и успешни избори.

Независниот кандидат за градоначалник, Горан Поцев не го потпиша овој Кодекс и истакна „Денес не го потпишав Кодексот за фер и демократски избори, бидејќи не сакам да бидам дел од оваа игра на кандидатите за градоначалник и политичките партии која трае веќе 30 години. Имено потпишуваат нешто до кое не се придржуваат.

Прочитај повеќе

Радовиш

Во рамките на Карамановата летна сцена во Паркот на младите во Радовиш се одржа концерт “НОСТАЛГИЈА”

Media Press

Published

на

Во рамките на Карамановата летна сцена синоќа во паркот на младите во Радовиш се одржа концерт на Викторија Коцева и Тоше Поп Лазаров, млади надежни музичари од Радовиш. Настанот беше насловен „Носталгија“ и самиот предизвика вистинска носталгија кај радовишани, како кон музиката така и кон самиот Парк на млади.

Во Паркот на младите во Радовиш со години се нема одржано никаков настан и освен положување на цвеќе на спомен обележјата не се случуваше речиси ништо и затоа беше малку подзаборавен од радовишани.  Синоќашниот настан во организација на Центарот за култура „Ацо Караманов“ предизвика вистинско освежување, но и носталгија за едни дамнешни времиња.

Настанот се одржа според протоколите предвидени со моменталната состојба предизвикана од пандемијата Ковид-19 за одржување настани, одобрени од Комисијата за заразни болести, велат организаторите.

Прочитај повеќе

Радовиш

Гулабите се дел од неговиот живот и со нив се дружи откако знае за себе

Media Press

Published

на

Гулабите се дел од неговиот живот.  Со нив се дружи откако знае за себе и едноставно не може да замисли каков би му бил животот  доколку  не е така. Радовишанецот Иле Чанчалов е само еден  од оние пасионирани љубители на овие птици кои без условно голем дел од времето го посветуваат на нив.

Иле вели дека едноставно ужива во држењето со гулабите, ги чува од љубов и затоа знае да каже дека гулабари има многу, а одгледувачи малку.  Моментално има околу 80 гулаби на кои дневно им посветува по неколку часа.

Љубовта кон нив е поголема од трудот што се вложува. За се да биде во ред треба и време, труд,  но и пари , но вели Иле,  кога ќе седнете покрај нив едноставно заборавате на се. Гулабарствово не е само хоби, туку и еден вид спорт.

Прочитај повеќе