Connect with us

Радовиш

Пензионарите од Радовиш и Конче може да се пријават за спортски натпреварувања и надомест на дел од трошоците за бањско лечење

Media Press

Published

на

Здружението на пензионери на општините Радовиш и Конче ги известува своите членови дека е во тек пријавувањето на заинтересираните пензионери за одредени активности кои ќе се спроведуваат во оваа година. Така може да се пријавуваат за користење на надомест на дел од трошоците за користење одмор во бања или туристичко место.

Преку здружението ќе се надоместуваат дел од  трошоците најмногу за 10 дена. По искористувањето на одморот и рекреацијата платената сметка да се достави до здружението, по што на корисникот ќе му бидат повратени по 400,00 денари за 1 ден или за 10 дена вкупно 4.000,00 денари.

Право на надоместување на дел од трошоците за бањско-климатско лечење ќе имаат пензионерите кои досега не користеле, како и оние кои користеле надоместување на дел од трошоците пред 2018 година. Пријавување до 10-ти април 2021 година со талон од пензијата.

Во тек е и пријавувањето за доделување пакети со прехрамбени произвои по повод велигденските празници за пензионери кои примаат нега од друго лице. Потребни документи кои треба да се достават најдоцна до 10 април се: Талон од пензијата и важечко решение од центарот за социјални работи – Радовиш. Поднесените решенија после рокот нема да се земаат во предвид велат, од здружението.

Во овој период во тек е и пријавување за спортско натпреварување во неколку спортски дисциплини за мажи и жени: Гаѓање со воздушна пушка, Шах, Пикадо, Шутирање пенали на мали голчиња, Слободни фрлања во кош, Фрлање ѓуле, Трчање, Домино, Табла, Тегнење јаже (мажи), Скок од место (мажи).

„Пријавувањето трае до 15 април,  во здружението на Пензионерите во  Радовиш секој работен ден од 09:00 до 12:00 часот.Реализирањето на активностите ќе зависат од развојот на ситуацијата со пандемијата од вирусот Ковид-19 и мерките што ќе ги препорача владата“, стои во известувањето од ЗПОРК.

Радовиш

Во ООУ „Кирил и Методиј“ во Ораовица во тек е реализација на проект за спроведување на мерки за енергетска ефикасност

Media Press

Published

на

Градоначалникот на општина Радовиш Ацо Ристов денеска  беше во посета на општинското основно училиште „Кирил и Методиј“ во Ораовица каде во тек е реализацијата на проектот за спроведување на мерки за енергетска ефикасност согласно програмата за аерозагадување.

Со цел за енергетска ефикасност и заштеда на енергија ке биде заменета постоечката алуминиумска столаријата со ПВЦ. Исто така во ова училиште целосно беше реконструиран и спортскиот терен.

Прочитај повеќе

Радовиш

Дали општинските згради за нова година ќе останат без струја, градоначалникот Ацо Ристов бара решение од надлежните институции

Media Press

Published

на

Дали зградата на  Локалната самоуправа на Општина Радовиш за нова година ќе остане без струја, како и и јавните образовни институции и уличното осветлување во градот, поради актуелната енергетска криза, или ќе има измени во постапката за набавка на струја, беше проблем кој го спомна градоначалникот Ацо Ристов на одржаниот регионален состанок на ЦУК, кој вчера се одржа во Радовиш и на кој беше присутен и директорот Стојанче Ангелов.

Со овој проблем како што спомна Ристов освен Радовиш се соочуваат и останатите општини и тој побара брза интервенција на Владата со уредба да се смени регулативата за набавка на електрична енергкија и од слободен да се префрлат на регулиран пазар за купување на струја.

Прочитај повеќе

Радовиш

Директорот на ЦУК Стојанче Ангелов на работна средба со институциите за безбедноста на граѓаните за општините Радовиш и Конче

Media Press

Published

на

Работна седница на Регионалниот штаб на РЦУК Радовиш во проширен состав, со активно присусто на новите градочалници на општините Радовиш, Ацо Ристов и на Конче, Златко Ристов, се одржа во просториите на општина Радовиш- сала за совет, под раководство на Стојанче Ангелов, диркторот на Центарот за управување со кризи (ЦУК). По воведодот на рководителот на РЦУК Радовиш, Драги Стојанов согласно дневниот ред, се разви обемна и конструктивна дискусија за подготвеност на субјектите за претстојниот зимски период.
Притоа, имаше размена на идеи предлози, законски надлежности на институциите на подрачјето на општините Радовиш и Конче во интерес на безбедноста и сигурноста на граѓаните.


На работната средба учествуваа и раковидители на Секторот за операции и координација (СОК) од Центарот за управување со кризи (ЦУК) и сите субјекти од Системот за управување со кризи од општините Радовиш и Конче.
Беа донесени заклучоци што претставуваат идна патека за работа во контекст со локалниот менаџмент на кризи во координација со националните правци, со стратешка определба за реално техничко и командно зајакнување, како што посочи Ангелов, а како што градоначалниците потврдија, во контекст на намалување и анулирње на невољите при кризни состојби, како локални, така и регионални. Конкретно, беа донесени глобални заклучоци, кои ќе се практикуваат и локално адаптирани на можните кризни предизвици:

Интензивирање и продолжување на соработката и комуникацијата со субјектите во системот на локално ниво, заради навремено информирање за сите појави и настстани што можат да предизвикаат несакани последици и опасности од поплави, одрони на земја, лизгање на терени, прекини во патниот сообраќај, студено време , наноси од снег и други карактеристични појави за периодот што следува.

Задолжително следење на комуналните претпријатија и водостопанските субјекти на водостоите на реките и речните корита, постојана комуникација и координација со стопанствениците на високи брани. Нормално и да се пропагира до населението да не ги фрла отпадоците во веќе исчистените канали.

Задолжително користење и постапување по оперативните планови за заштита и одбрана од поплави, што ги имаат донесено за дејствување во вакви состојби.

Инаку, покрај директор на Центар за управување со кризи, градоначалниците на општините Радовиш и Конче, управителот на ДПТУ “Боров Дол” ДООЕЛ Радовиш, на седницата зедоа учество и членовите на Ргионалниот штаб: директорот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Радовиш, СВР Струмица ОВР Радовиш, ЕЛС Радовиш, ЕЛС Конче, МЗШВ ПЕ Радовиш, Републички инспектор за патишта, ОО Црвен крст Радовиш, ЈП „Плаваја“ Радовиш, ТППЕ Радовиш, Македонски шуми ПШС „Плачковица“ Радовиш, и АД „Водостопанство“ подружница Радовиш.

Прочитај повеќе