Connect with us

Регион

Четири општини од Југоисточниот регион ќе реализираат проекти за побогата туристичка понуда

Media Press

Published

on

      Советот за развој на Југоисточниот плански регион, вчера ја одржа својата 23 седница, на која зедоа  учество  градоначалниците од општините од регионот.

 Седницата се одржа онлајн на електронската платформа Zoom, на која беше утврдена листата на регионални приоритетни предлог-проекти за 2021 година. За првпат, во усвоените концепт-решенија и ранг-листата преку спроведување прашалник на Втората форумска сесија учествуваа и претставници на општини, јавни институции, приватен и граѓански сектор.

            Во листата на регионални приотитетни предлог-проекти за 2021 година, најмногу поени освои проектот за збогатување на туристичката понуда во Југоисточниот плански регион во општините: Kонче, Валандово, Дојран и Гевгелија. Во овој проект влезе и доизградба на локален пат до с. Хума во општина Гевгелија покрај изградба на пешачка патека кон граничниот премин Стар Дојран во општина Дојран, изградба на туристичка патека од манастирот „Св. Горѓи“ до Исар Кулата во општина Валандово и доизградба и опремување на конак во дворот на манастирска црква „Св. Стефан“ во с. Конче, општина Конче.

            Буџет на проектот изнесува 23.017.239,00 денари со ДДВ. Проектот располага со комплетна техничка документација и одобрение за градба. Овој проект, кој е планирано да се спроведува во четири општини во Југоисточниот регион преку спроведување на низа активности, ќе придонесе кон поддршка и развој на различни видови на туризам во регионот и тоа: рурален, езерски, културен и црковен, планински, ловен туризам.

прикажи повеќе
Advertisement

Македонија

Колку паушал земаат општинските советници

Media Press

Published

on

Според анализата на opendata.mk, висината на општинските советници ја чинат државата околу 3,5 милиони евра годишно. Годишните трошоци за исплата на надоместоците на советниците на локалната самоуправа во земјава изнесуваат над 215 милиони денари, односно над 3,5 милиони евра.

Овие податоци се од анализата за 2019 година, од добиениените податоци од општините, за висината на месечните надоместоци на советниците и бројот на одржани седници. Вкупниот број на советници во сите 80 општини и Градот Скопје достигнува 1.319.

На ниво на државата, најголеми годишни трошоци за советниците од 214 илјади евра одделува Градот Скопје. Следува Куманово со одделени околу 115 илјади евра месечни надоместоци. Понатаму во табелата се наоѓаат Тетово, Битола и Гостивар со годишни трошоци од околу 104 илјади евра од локалната самоуправа. Последни на листата со најниски трошоци за граѓаните се општините Новаци и Конче со по 16 илјади евра, Зрновци со околу 14 илјади евра и Вевчани со близу 9 илјади евра годишни трошоци за советниците.

Општина Радовиш за своите 20 советници годишно одделува околу 3.5 милиони денари или околу 58000 евра од локалната самоуправа. Членовите на советот на општината земаат паушал од околу 14.500 денари додека претседателот на советот добива околу 20.000 денари.

Најмногубрен совет од регионот има Општина Струмица каде брои 23 членови воедно и тие имаат највисоки паушали од околу 17.000 денари и претседател на советот со околу 22.000 денари паушал на месечно ниво.

Најниски паушали од регионот има Општина Конче, каде советниците земаат по околу 9000 денари, а претседателот околу 11.500 денари паушал.

Continue Reading

Македонија

Санкционирани 319 лица за неносење заштитна маска

Media Press

Published

on

Во текот на изминатото деноноќие (11/12.01.2021 година) на територијата на државата по однос на мерката за не носење лична заштита на лице регистрирани се 319 прекршоци.            Во Југоисточниот регион се забележани само 12 прекршоци, што значи дека граѓаните се навикнаа да носат маски.

 Но и покрај намалениот број на прекршоци во споредба од пред неколку дена, кога беа регистрирани и по 700 до 800 прекршоци за едно деноноќие Министерството за внатрешни работи, сепак апелира до граѓаните  да ги почитуваат мерките и протоколите донесени од Владата со цел справување со Ковид -19.

Казната за непочитување на оваа мерка е 20 евра во денарска противредност.

Continue Reading

Регион

Акциска контрола на СВР Струмица за возење под дејство на алкохол

Media Press

Published

on

Вчера во периодот од 12.00 до 20.00 часот на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Струмица била спроведена акциска контрола за откривање на возачи кои управуваат моторни возила под дејство на алкохол. Во акциската контрола биле констирани 13 прекршоци, од кои еден по акциската контрола и 12 останати прекршоци, кои се соодветно санкционирани.

Во истиот временски период била спроведена и акциска контрола за откривање на возачи кои управуваат возила со брзина поголема од дозволената, при што се констатирани 62 прекршови, од кои 50 по акциската контрола и 12 останати прекршоци, кои се соодветно санкционирани.

Continue Reading