Connect with us

Валандово

Започнува со работа мобилен тим за помош на ранливи категории граѓани во Општина Валандово

Media Press

Published

on

Започнува со работа мобилен тим за помош на ранливи групи, стари и изнемоштени лица, хронично болни и семејства со лица со попреченост во Општина Валандово.

„Во тимот за помош и поддршка се вклучени медицинско лице, социјален работник и две лица за основни работи. Овој тим ќе биде во секојдневна комуникација со граѓаните кои имаат потреба од помош и истиот ќе пружи основна медицинска помош и ќе врши набавка на прехрамбени продукти, средства за хигиена, лекови и слично“ информира градоначалникот Перо Костадинов.

Станува збор за Проект “Се грижиме” е финансиран од страна на УНДП и Општина Валандово и истиот ќе трае до 31.03.2021 година.

Сите граѓани кои имаат потреба, може да се пријават на: 071/239-849 велат од општината.

прикажи повеќе
Advertisement

Валандово

Општина Валандово ги повикува граѓаните да се вклучат во креирањето на Буџетот за 2021 година

Media Press

Published

on

Во тек е подготовка на Буџетот за 2021 година на општина Валандово.

Со цел да се овозможи поголема вклученост на граѓаните и граѓанските организации при неговото креирање, општина Вландово подготви анкетен прашалник и ги повика граѓаните да го пополнат истиот со што би се вклучиле во креирањето на Буџетот за наредната година.   „Ве повикуваме да го пополните овој анкетен прашалник“, велат од општината. Во прашалникот граѓаните ќе можат да ги посочат актуелните проблеми, да предложат на што да се даде приоритет се со цел подобри услови за сите граѓани а средствата во Буџетот, правилно да се насочат.

Continue Reading

Валандово

Засилени мерки за справување со Ковид – 19 во општина Валандово откако состојбата станува алармантна

Media Press

Published

on

Поради лошата епидемиолошка слика во општината, синоќа повторно заседаваше Општинскиот кризен штаб, каде беа донесени следните заклучоци:

Максимална институционална вклученост на сите чинители во борбата против Covid – 19 и дословно спроведување на пропишаните протоколи и мерки од страна на надлежните институции;

Мапирање на потенцијални кластери за ширење на коронавирусот во општина Валандово;

Зачестени контроли на МВР и надлежните инспекторати низ општината;

Апел до граѓаните за целосно почитување на пропишаните мерки и протоколи од надлежните институции и крајно одговорен пристап со цел заштита на сопственото и здравјето на останатите;

Редовна дезинфекција на детските градинки, училиштата, приватните претпријатија и јавните институции;

ТППЕ Валандово и ЈП Комунален сервис – Валандово да продолжат со редовна дезинфекција на улиците, тротоарите, парковите и останатите јавни површини во општината; информираат од општината.

Continue Reading

Валандово

Со јавна расправа по Нацрт Извештајот за стратегиска оцена на животна средина, започнува постапката за изградба на експресен пат Струмица – Валандово

Media Press

Published

on

Со јавна расправа по Нацрт Извештајот за стратегиска оцена на животна средина, која што се одржа деновиве во Валандово, започнува постапката за изградба на експресен пат Струмица – Валандово – спој со автопат Пријателство, во должина од 25 километри.

Јавното претпријатие за државни патишта во Домот на култура “25 Мај” – Валандово, одржа презентација и јавна расправа по Нацрт Извештајот за стратегиска оцена на животна средина за проектот за нов експресен пат во југоистокот.

„На презентацијата и јавната расправа, присуствуваа институции, заинтересирани поединци и претставници на стопански субјекти и беа отворени прашањата за потребата од заштита на животната средина при реализација на проектот, како и значењето на истиот за граѓаните и локалниот бизнис“, информираат од Општина Валандово.

Реализацијата на овој проект е од круцијално значење за општина Валандово, и истиот значително ќе ја подобри компаративната предност на валандовското стопанство и олесни протокот на валандовскиот производ до два гранични премини.

Continue Reading