Connect with us

Конче

Преку проект за локална и регионална конкурентност, подобрена е понудата за рурален туризам во Општина Конче

Media Press

Published

on

Општина Конче продолжува со развојот на руралниот туризам се со цел поголема атрактивност и поголема посетеност од страна на туристите.

Со поддршка од Европската Унија и Владата преку проект за локална и регионална конкурентност, подобрена е понудата за активен рурален туризам во Општина Конче, создадени се подобри услови за викенд во природа и подобрена е пристапноста до езерото Мантово.

За привлечноста и атрактивноста на недопрената природа во Општина Конче, сведочат и туристите, велосипедисти, кои често го посетуваат овој крај.

Градоначалникот Благој Илиев, во промотивно видео зборува за убавините на Општина Конче, посебно за езерото Мантово, кое полека прераснува во атрактивна, рурална туристичка дестинација.

Конче

Бучим и Боров Дол со донации за првата детска градинка во Конче која е најсовремено опремена

Media Press

Published

on

Рудникот Бучим донираше 5 Инвертер клима уреди за потребите на детска градинка „12ти Јули“ во Конче во вредност од  3500 евра. Минатата година рудникот Бучим донираше финансиски средства во висина од 5000 евра, со кои целосно се уреди и огради дворот на градинката.

 Заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов заедно со градоначалникот Благој Илиев, ја посетија градинката со цел да видат како фунционира истата.   Ова е прва градинка во Општина Конче која е опремена согласно стандардите со сите потребни услови, за што градоначалникот Илиев е посебно горд.

Капацитетот на градинката е 46 дечиња, а се запишани 20 дечиња, поради ситуацијата со корона кризата во моментот ја посетуваат десетина дечиња.

Во знак на благодарност за донациите на заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов, му беше дадена благодарница од градинката и цртеж направен со детски рачиња. Тој го изрази задоволството од подарокот и од пријатниот и топол амбиент кој го нуди градинката.  

 Рудникот Боров Дол донираше 5.700 евра со кои ќе се постави систем за греење на пелети и во студените зимски денови ќе се обезбедат потопли простории за престојот на децата во детската градинка во Конче.

Continue Reading

Конче

Бели магнетни табли за секоја училница во ООУ „Гоце Делчев“ во Конче донација од рудникот Бучим

Media Press

Published

on

ООУ „Гоце Делчев“ во Конче продолжува да ги подобрува условите за настава, овој пат со донација на бели магнетни табли за секоја училница. Рудник Бучим  дониираше за потребите на основно училиште Гоце Делчев, 26 магнетни табли во вкупна вредност од 2600 евра. Додека пак рудник Боров Дол  претходно донираше 15 таблети во вредност од 2600 евра и интернет пристап до крајот на учебната година.

По тој повод директорката на училиштетот Цветка Агелова, во знал на благодарност додели благодарници на Рудникот Бучим и на новиот рудник Боров Долм за досегашните донации во училиштетото.

Зменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов кој беше во посета на училиштетото, рече дека со задоволство го помагаат воспитно образовниот процес, со што даваат придонес во развојот на младите генерации.

Од името на Боров Дол благодарност за доделената благодарница изрази Кристина Крстева Прес секретер на компанијата Солвеј во чии состав работат Бучим и Боров Дол.

И градоначалникот на Општина Конче Благој Илиев, од името на општината се заблагодари на Рудникот Бучим и на Боров Дол за помошта која секогаш ја даваат  како општествено одговорни компании.

Инаку во ова училиште заедно со подрачните настава со физичко присуство следат  134 ученици а околу 130 од вкупно 265 ученици наставата ја следат онлајн.

Continue Reading

Конче

Граѓански здруженија од Турција донираа столици за потребите на Домот на културата во Конче

Media Press

Published

on

Донација од околу 200 столици доби Општина Конче кои ќе се користат за потребите на Домот на културата но и при организација на секакви општински манифестации.

Станува збор за два типа на столици благодарение на соработката што ја восопставија граѓански здруженија од Едрене Турција и Здружението за спорт и кутлура ,,Зија Гокалп’’ од Конче каде добар дел од жителите се од турска националност.

Имено, како што изјави градоначалникот Благој Илиев здружението за образование и култура на “Академија на Румели” и “Федерацијата на Балканските Турци” од Едрене Турција, преку здружението за спорт и култура “Зија Гокалп” во Конче донираа 40 посетителски и 150 пластични столово или  вкупно 190 столиви за потребите на културниот дом на општина Конче.

 Столчињата се поставени во Домот на културата каде најчесто се организираат разновидни културни манифестации но и празници на општината и собири.

Според градоаначалникот Илиев, соработката меѓу граѓаните од Едрене и Конче, во иднина ќе се прошири и на културен, економски и спортски план.

Continue Reading