Connect with us

Радовиш

Промовирана книгата „Обредни лебови“ од професорката Павлина Кошевец, книга која ќе остави траен белег на традицијата

Виолета | Media Press

Published

on

Со изложба на фотографии од традиционални обредни лебови синоќа пред  центарот за култура Ацо Караманов во Радовиш,  беше извршена  промоција на книгата „Обредни лебови“ од професорката Павлина Кошевец од Радовиш, книга која ќе остави траен белег во етногравската наука во земјава.

Во присуство на повеќе поканети гости промоцијата ја изврши професорката Гордана Здравкоска која како што рече книгата ја следи од нејзиниот зародиш од пред неколку години  и знае колку авторката Кошевец вложила труд, за да конечно книгата добие заокружен облик, книга која не враќа назад кон корените.

Авторката Павлина Кошевец се заблагодари на сите подржувачи за да книгата излезе од печат, а посебно на нејзините информатори кои се непресушен извор и ризница на нашето културно богатсво. Кошевец во оваа прилика предложи да се брендира Тодоровата погача  а да се органзира и манифестација, посветена на обредните лебови.

Издавањето на  книгата „Обредни лебови“, финансиски е подржана од  Министерството за култура, од Општина Радовиш и Советот на општината како и од компанијата Детонит.

Центарот за култура „Ацо Караманов“ како издавач на книгата, ја организира и самата промоција. Директорката Изабела Ангелова  искажа голема благодарност до сите грѓани кои се вклучија активно со подготовка на традиционални радовишки специјалитети, од видот на обредни лебови, погачи, баници, добро познататите радовишки гурабии и алви.

 Според Ангелова книгата Обредни лебови ќе претставува прирачник за идните генерации за реализација на сите обреди и обичаи и  ќе ја сочува нашата традиција.  Само во оваа книга се напишани старите, веќе во изумирање песни, кои се пејат на празниците коледе,  лазара, при месење кравајче и други обичаи.

Во оваа прилика промоцијата беше збогатена  и со изведба на стари изворни песни карактеристични за нашето поднебје.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Донација на техничка опрема за потребите на РТВ Кобра од Рудникот Бучим

Виолета | Media Press

Published

on

Донација на техничка опрема за потребите на вработените во РТВ Кобра  од Рудникот Бучим.  Како општествено одговорна фирма Рудникот Бучим,  согледувајќи го значењето на телевизија Кобра како регионален медиум, во делот за јавното информирање на граѓаните во Југоисточниот регион, донира техничка опрема за потребите на вработените.

Денеска опремата беше доставена од страна на заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов и прес секретарот на компанијата Солвеј во чии состав работи Бучим, Кристина Крстева.

Од страна на РТВ Кобра беше изразена благодарност до менаџерскиот тим на Бучим, со надеж за идна соработка. Инаку телевизија Кобра и рудникот Бучим, зад себе имаат долгогодишна успешна соработка.

Во овие услови на пандемија со Ковид -19, Бучим донира техничка опрема за потребите и на општинските основи училишта и средното училиште во Радовиш во вредност од околу 490 000 денари.

Continue Reading

Радовиш

Донација Рen таблети за потребите на професорите од СОУ Коста Сусинов во Радовиш, од рудникот Бучим

Виолета | Media Press

Published

on

Околу 700 ученици успешно следат онлајн настава во СОУ Коста Сусинов во Радовиш. За потребите на професорите кои предават предмети како што се физика и математика,  на барање на училиштето, рудникот за бакар Бучим донира 15 Рen таблети.

По тој повод заменик генерланиот директор на Бучим Николајчо Николов, заедно со градоначалникот Герасим Конзулов беа  во посета на училиштето. Тие проследија и како тече еден онлајн час во услови на пандемија.

Според директорот Гоце Лазаров, оваа донација е од големо значење за професорите кои предаваат предмети од природните науки, за поуспешно реализирање на онлајн наставата.

 Рудникот Бучим ќе донира опрема и за уште четири ученици кои немаат опрема за следење онлајн настава, рече заменик генералниот директор Николов во оваа прилика кој изрази задоволство од успешното одржување на еден онлајн час.

 За потребите на двете основи училишта, и за средното училиште во Радовиш  Бучим ја донираше потребната опрема во вредносто од околу  487 илјади  денари.

Continue Reading

Радовиш

Вградени плакари за потребите на дечињата во ОУ Никола Карев, донација од рудникот Бучим

Виолета | Media Press

Published

on

Вградени плакари за потребите на дечињата во пет училници во ООУ„Никола Карев“ во Радовиш,  се донирани од рудникот за бакар Бучим. На барање на училиштето, дополнително  ќе бидат донирани и компјутери.

Заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов заедно со Градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов, денеска беа во посета на училиштето и притоа посетија и едно одделение во кое се врши настава со физичко присуство, во услови на пандемија.  Според директорката камените Атанасова мерките и протоколите се почитуваат како што се забалажуваше и на самиот час, дечињата носеа заштитни маски и седеа според препорачаното растојание.

Вкупно во ова училиште заедно со подрачните,  355 ученици посетуваат настава со физичко присуство.

„ОУ Никола Карев е најпосетувано од моја страна  и имаме одлична соработка“ рече заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов, кој посебно беше изненаден од одоговорноста на учениците присутни на настава.

Донираните шкавчиња веќе ги користат учениците за своите потреби, а за оваа донација рудникот Бучим издвои 150 000 денари.

Continue Reading