Connect with us

Радовиш

Каква вода пијат радовишани, ЈП Плаваја врши редовни контроли на квалитетот на водата за пиење

Виолета | Media Press

Published

on

Според последниот извештај од испитувањата на квалитетот на водата за пиење од ЈП Плаваја, радовишани пијат квалитетна вода  која ги задоволува сите параметри согласно правилникот за безбедност и квалитет на вода за пиење.

Според добиентите извештаи од лабораторијата за испитување на храна и пијалоци, земени се примероци од повеќе локации од Општина Радовиш и резултатите се во границите на нормалата.

Така според приложените извештаи на барање на РТВ Кобра, извршено е испитување на водата за пиење во селата Сулдурци, Злеово, Војславци, Јаргулица и  Покрајчево, како и на  улиците Партизанска, Калузлиска и Индустриска во Радовиш, и на сите извештаи стои дека „Испитаниот примерок ги задоволува барањата на безбедност и квалитет на вода за пиење“.

Повремените прекини во водоснабдувањето како што информираат од Плаваја, се поради непредвидени и непланирани активности на водоводната мрежа.

Од ЈП Плаваја апелираат до граѓаните да ја користат водата за пиење рационално и наменски, а не за наводнување на земјоделски површини и бавчи, како што се открени неколку случаи на  вакво несовесно однесување, со наводнување дури и на  нива со тутун. Додека некои граѓани во повисоките зони во градот со соочуваат со недостиг на вода или слаб притисок.

ЈП Плаваја максимално се залага за воспоставување контрола и во овој дел, со вршење на почести контроли во сомнителните зони во градот, со што ќе бидат преземени и соодветни санкции спрема несовесните граѓани кои приклучуваат вода  за наводнување на диво.

„НАВОДНУВАЊЕТО НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПОВРШИНИ СО ВОДА ЗА ПИЕЊЕ Е НАЈГОЛЕМО ЗЛОСТОРСТВО ШТО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ВО ОВОЈ ПЕРИОД, ОСОБЕНО АКО ЗГОРА НА СЕ И ВОДАТА СЕ КРАДЕ БЕЗ МЕРЕЊЕ, БЕЗ ВОДОМЕР. ЕКИПИТЕ НА ЈП”ПЛАВАЈА” СЕ НА ТЕРЕН И ГИ ПРОНАОЃААТ ВАКВИТЕ ЗЛОСТОРНИЦИ КОИ ЈА ДОБИВААТ ПРОПИШАНАТА КАЗНА“, велат од Плаваја.

„АКО ИМАТЕ СОЗНАНИЈА ЗА ВАКВИ ЗЛОСТОРНИЦИ ВЕ ЗАМОЛУВАМЕ ПРИЈАВЕТЕ ГИ АНОНИМНО НА НАШАТА ВЕБ СТРАНИЦА“ аплеираат од ЈП Плаваја, бидејќи потрошувачката на вода во летниот период енормно се зголемува.

Радовиш

Советот на Општина Радовиш ги изгласа Предлог одлуките за одобрување на настава со физичко присуство на ученици

Виолета | Media Press

Published

on

По завржувањето на 45 итна седница на која беше избран нов претседател, Советот на Општина Радовиш вчера ја одржа и 46 – итна седница со единствени точки на дневниот ред донесување на Предлог- одлуки за одобрување на  физичко присутво на настава на ученици во новата учебна година.  Седницата ја водеше новиот претседател  Викица Манолева која го даде на усвојување дневниот ред за кој беа предвидени 7 точки.

Предлог- одлуки за одобрување на настава со физичко присуство на ученици од 4 до 9 одделение во ООУ Никола Карев од Радовиш, Крсте Петков Мисирков од Радовиш,  Коста Рацин од Подареш, Орце Николов од Ињево и Кирил и методиј од Ораовица. Како и предлог одлука за одобрување на настава со физичко присуство на учениците во СОУ Коста Сусинов во Радовиш.

Советникот Бојан Митевски уште еднаш го потенцира значењето на овие предлог одлуки кои биле повод за нивна иницијатива за свикување на седниците. Итноста на овие точки ги потврди и советникот Ристе Спасов од СДСМ и Трајче Ивановски од ВМРО- ДПМНЕ.

Советниците едногласно ги усвоија сите предлог одлукиза физичко присустви на настава во новата учебна година. Седницата ја следеше и градоначалникот Герасим Козулов.

Continue Reading

Радовиш

Избран нов претседател на Советот на Општина Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Избран новиот претседател на Советот на Општина Радовиш на одржаната итна 45 седница. Викица Манолева од Советничката група на СДСМ и коалицијата е избрана за претседател на Советот, на местото на Коле Чаракчиев кој беше избран за  пратеник во Собранието на одржаните избори.

Седницата ја свика и ја водеше најстариот член во Советот Роска Ѓоргиева, а на барање на  опозицијата, за што подетално образложение даде координаторот на ВМРО ДПМНЕ Бојан Митевски.

По краткото образложени од страна на советникот Бојан Митевски беше констатиран престанокот на мандатот на претходниот претседаел Коле Чаракчиев, по што беше формирана верефикациона комисија за верификација на мандатот на новиот советник кој дојде на местото на Чаракчиев. Откако комисијата ги прегледа потребните документи беше извршена верефикација на новиот советник.

Во продолжение на седницата  беше формирана кандидациона комисија од 5 члена на предлог од седум советници, до која пристигнаа два предлози за претседател на Советот: Јован Лукаров од советничката група на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата и Викица Манолева од СДСМ и коалицијата.

Со десет гласа за, за нов претседател на Советот беше избрана советничката  Викица Манолева од СДСМ и коалицијата која ќе го води Советот во наредната една година. На седницата беше присутен и градоначалникот Герасим Конзулов.

Continue Reading

Радовиш

17 радовишани во изминатото деноноќие заработиле казна поради не носење заштитна маска, Владата размислува за зголемување на казните

Виолета | Media Press

Published

on

Во текот на изминатото деноноќие според статистиката на МВР за периодот (23/24.09.2020), по однос на Уредбата за задолжително носење заштита на лицето, евидентирано е дека на ниво на Секторот за внатрешни работи Струмица 50 лица не ја почитувале меркат, од кои 18 вo Гевгелија, 17 во Радовиш, 8 во Валандово и 7 во Струмица и ќе следуваат соодветни мерки.

Владата размислува дали да го зголеми износот на казните за неносење маски за заштита од  КОВИД-19, обемот на работа на полицијата во таа насока е зголемен и ќе има се повеќе контроли и во угостителските објекти и на собирите на граѓаните, информира денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Continue Reading