Connect with us

Радовиш

Чаракчиев во посета на „Здравствен Дом“-Радовиш, тим од вработени ќе бидат ангажирани во борбата со Ковид-19, согласно потребите

Виолета | Media Press

Published

on

Претседателот на Советот на Општина Радовиш  Коле Чаракчиев заедно со Секретарот на општината Драги Стојанов, денеска извршија посета на ЈЗУ „Здравствен Дом“ – Радовиш, со цел да се направи  увид на состојба посебно во време на корона кризата која владее во државата. Чаракчиев во разговор со директорката Лимонка Илиевска, рече дека Општина Радовиш со градоначалникот Герасим  Конзулов, ќе излезат во пресрет на сите барања на Здравствениот Дом за било каква потреба.

Тој уште еднаш упати апел до граѓаните да ги почитуваат мерките, да се заштитат самите себе, и своите најмили!

Претседателот на Советот на Општина Радовиш  Коле Чаракчиев заедно со Секретарот на општината изврши посета на здравствен дом во Радовиш, со цел да се направи  увид на состојба посебно во време на корона кризата која владее во државата. Чаракчиев во разговор со директорката Лимонка Илиевска рече дека Општина Радовиш со градоначалникот  Конзулов, ќе излезат во пресрет на сите барања на Здравствениот Дом за било каква потреба. Тој уште еднаш упати апел до граѓаните да ги почитуваат мерките, да се заштитат самите себе, и своите најмили!

Директорката Лимонка Илиевска рече дека вработените од „Здравствениот Дом“ од Радовиш ќе бидат ангажирани да помагаат на своите колеги во ГОБ „8 Септември“ или на Инфективна клиника во Скопје, согласно потребите од Министерството за здравство, во грижата на болните со Ковид -19.

Радовиш

Советот на Општина Радовиш ги изгласа Предлог одлуките за одобрување на настава со физичко присуство на ученици

Виолета | Media Press

Published

on

По завржувањето на 45 итна седница на која беше избран нов претседател, Советот на Општина Радовиш вчера ја одржа и 46 – итна седница со единствени точки на дневниот ред донесување на Предлог- одлуки за одобрување на  физичко присутво на настава на ученици во новата учебна година.  Седницата ја водеше новиот претседател  Викица Манолева која го даде на усвојување дневниот ред за кој беа предвидени 7 точки.

Предлог- одлуки за одобрување на настава со физичко присуство на ученици од 4 до 9 одделение во ООУ Никола Карев од Радовиш, Крсте Петков Мисирков од Радовиш,  Коста Рацин од Подареш, Орце Николов од Ињево и Кирил и методиј од Ораовица. Како и предлог одлука за одобрување на настава со физичко присуство на учениците во СОУ Коста Сусинов во Радовиш.

Советникот Бојан Митевски уште еднаш го потенцира значењето на овие предлог одлуки кои биле повод за нивна иницијатива за свикување на седниците. Итноста на овие точки ги потврди и советникот Ристе Спасов од СДСМ и Трајче Ивановски од ВМРО- ДПМНЕ.

Советниците едногласно ги усвоија сите предлог одлукиза физичко присустви на настава во новата учебна година. Седницата ја следеше и градоначалникот Герасим Козулов.

Continue Reading

Радовиш

Избран нов претседател на Советот на Општина Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Избран новиот претседател на Советот на Општина Радовиш на одржаната итна 45 седница. Викица Манолева од Советничката група на СДСМ и коалицијата е избрана за претседател на Советот, на местото на Коле Чаракчиев кој беше избран за  пратеник во Собранието на одржаните избори.

Седницата ја свика и ја водеше најстариот член во Советот Роска Ѓоргиева, а на барање на  опозицијата, за што подетално образложение даде координаторот на ВМРО ДПМНЕ Бојан Митевски.

По краткото образложени од страна на советникот Бојан Митевски беше констатиран престанокот на мандатот на претходниот претседаел Коле Чаракчиев, по што беше формирана верефикациона комисија за верификација на мандатот на новиот советник кој дојде на местото на Чаракчиев. Откако комисијата ги прегледа потребните документи беше извршена верефикација на новиот советник.

Во продолжение на седницата  беше формирана кандидациона комисија од 5 члена на предлог од седум советници, до која пристигнаа два предлози за претседател на Советот: Јован Лукаров од советничката група на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата и Викица Манолева од СДСМ и коалицијата.

Со десет гласа за, за нов претседател на Советот беше избрана советничката  Викица Манолева од СДСМ и коалицијата која ќе го води Советот во наредната една година. На седницата беше присутен и градоначалникот Герасим Конзулов.

Continue Reading

Радовиш

17 радовишани во изминатото деноноќие заработиле казна поради не носење заштитна маска, Владата размислува за зголемување на казните

Виолета | Media Press

Published

on

Во текот на изминатото деноноќие според статистиката на МВР за периодот (23/24.09.2020), по однос на Уредбата за задолжително носење заштита на лицето, евидентирано е дека на ниво на Секторот за внатрешни работи Струмица 50 лица не ја почитувале меркат, од кои 18 вo Гевгелија, 17 во Радовиш, 8 во Валандово и 7 во Струмица и ќе следуваат соодветни мерки.

Владата размислува дали да го зголеми износот на казните за неносење маски за заштита од  КОВИД-19, обемот на работа на полицијата во таа насока е зголемен и ќе има се повеќе контроли и во угостителските објекти и на собирите на граѓаните, информира денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Continue Reading