Connect with us

Технологија

Apple и Google започнаа со известувања за опасност од изложеност на Ковид-19

Александар | Media Press

Published

on

Минатиот месец, технолошките гиганти Apple и Google ја објавија соработката на технологија која ќе овозможи следење на контактите и известување доколку некој е регистриран како позитивен со коронавирус. Неделава таа технологијата официјално ќе започне да функционира.

Како и многу други слични апликации кои преку Bluetooth ги следи контактите на лица на растојание од 2 метри и ги алармира корисниците доколку некој е позитивен на Ковид-19. Податоците се чуваат локално и единствена идентификација на секој корисник е ID-кодот.

„Креираната платформа не е вид на апликација – тоа е API кои што јавните здравствени агенции ќе го вклучат во сопствените апликации кои луѓето ќе ги инсталираат. Платформата е технологија која ќе помогне на таквите апликациии да функционираат побрзо и подобро. Личен избор е на корисникот дали ќе се приклучи на апликацијата. Системот не собира податоци и не користи локација од уредот.

За разлика од централизираниот модел каде што сите податоци стојат на исто место во овој случај телефонот на лицето кое е позитивно го испраќа својот ID до централизираната база на податоци, а потоа системот ја испраќа базата до крајните корисници односно нивните телефони, ако контактот на позитивно лице постои на телефонот како регистриран во негова близина, тој корисник добива известување дека некој од неговите „контакти“ е дијагностициран со коронавирус.

Засега 22 држави на пет континенти имаат пристап до API-то. Apple и Google не откриваат кои се државите кои ја тестираат апликацијата.

Она што е најважно е дека апликацијата сама по себе нема воопшто да помогне. Потребно е што поголем број граѓани да ги прифатат овие апликации и да се користат во што е можно поголем број.

Од Google и Applе известуваат дека технологијата е привремена и како што државите ќе излегуваат од епидемија, така ќе се исклучуваат овие функционалности.

Технологија

Системот за пораки на Facebook, Instagram и WhatsApp се спојува во една апликација

Александар | Media Press

Published

on

Од „Facebook“ уште претходната година најавија дека апликациите „Messenger“, „WhatsApp“ и „Instagram“ ќе бидат споени во заедничка платформа за размена на пораки.

Веќе корисници во САД забележуваат дека после ажурирање на апликацијата „Instagram“ на најголемите оперативни системи iOS и Android им се менува изгледот на вградениот систем за размена на пораки.

После ажурирањето, освен изгледот на апликацијата се добиваат и опциите од „Messenger“
односно реакции со емотикони на пораки и одговарање на специфични пораки како во „WhatsApp“.

Со ова започнува фазата на тестирање на дологорочниот план на „Facebook“. Односно, спојување на сите платформи за пораки во една со цел да се овозможи полесна комуникација меѓу нив. Според плановите на „Facebook“, целиот систем се очекува да стапи во функција во текот на 2020 година.

Continue Reading

Технологија

Најновата технологија на брзо полнење допринесува до 50% полнење на батеријата за пет минути

Александар | Media Press

Published

on

Qualcomm® Quick Charge™ технологијата е број еден метод за брзо полнење. Петата серија на оваа технологија е најбрзото светско комерцијално решение кое носи неверојатни резултати со полнење на телефоните до 50% за околу пет минути со нови технологии и безбедносни карактеристики.

Од компанијата истакнуваат дека Qualcomm® Quick Charge™ 5 во споредба со претходната генерација доаѓа со 70% поголема ефикасност и многу поголема брзина на полнење на батеријата. Ова се однесува на “dual charging” решението, кое всушност батеријата ја дели на две 2250mAh ќелии, кои се поврзани за да се зголеми напонот.

Оваа технологија доаѓа со два пати поголеми брзини и многу нивоа на заштита. Поставени се осум нивоа на наднапонска заштита, три нивоа на термичка заштита и три нивоа на прекуструјна заштита во системот на полнење.

Continue Reading

Технологија

Хакирани веб страниците на Министерството за Здравство и Министерството за Образование

Александар | Media Press

Published

on

Официјалната веб-страница на Министерството за здравство не функционира, станува збор за хакерски напад кој синоќа ја сруши и официјалната веб страница на Министерството за Образование .

Од таму соопштуваат дека не функционираат ниту службените мејлови на вработените во институцијата.

Целата одговорност за хакерските напади ја презеде групата која стои зад профилот„anonopsmkd“, која исто така ја презеде и одговорноста и за паѓањето на страницата на Тајм.мк.

„Сите медицински лица кои во моментов се во болниците и се борат 24/7 за сите македонци заболени со ковид-19, ви симнуваме капа и ви се поклонуваме до земја. Секоја чест“, напишаа хакерската група AnonOpsMKD.

Continue Reading