Connect with us

Радовиш

Во услови на вонредна состојба Советот на Општина Радовиш, ја одржа 41 седница на Совет

Виолета | Media Press

Published

on

 Во услови на вонредна состојба придржаувајќи се до сите мерки и препораки  за заштита, Советот на Општина Радовиш, денеска ја одржа 41 седница. Истата се одржа во Центарот за култура во Радовиш со цел да запазат прпораките за држење на растојаните од два метри.

За седницата беа предвидени само 4 точки за расправа  и тоа како прва точка од дневниот ред беше предвидена, Информација за спроведување активности во врска со спречување на внесување и ширење на корона вирусот Ковид – 19. По оваа точка детално образложение даде градоначалникот Герасим Конзулов, за тоа што како општина е преземено за заштита на населенеито.

Од советничката група на ВМРО- ДПМНЕ побараа список на семејства кои добиле  некаков вид социјална помош од општината.

Советникот Горан Поцев  ги поздрави преземените мерки за заштита од страна на општината, но и предложи во најкраток можен рок повторно да се соберат и да ги разгледаат економските мерки за помош на бизнис секторот, на што се надоврза и претседателот на Советот Коле Чаракчиев. Тој рече дека за тоа се Владините мерки, но дека како Совет колку можат ќе влијаат и ќе дадат предлози.

Во продолжение на седницата следуваа уште три точки од дневниот ред: Информација за состојбата со дрвокрадството во Општина Радовиш; Предлог решение за разрешување и именување на член на Штабот за заштита и спасување на Општина Радовиш; и Предлог  Одлука за давање на трајно користење на движна ствар – Специјално возило со надградба тростран кипер на ЈП Плаваја Радовиш.

Радовиш

Советот на Општина Радовиш ги изгласа Предлог одлуките за одобрување на настава со физичко присуство на ученици

Виолета | Media Press

Published

on

По завржувањето на 45 итна седница на која беше избран нов претседател, Советот на Општина Радовиш вчера ја одржа и 46 – итна седница со единствени точки на дневниот ред донесување на Предлог- одлуки за одобрување на  физичко присутво на настава на ученици во новата учебна година.  Седницата ја водеше новиот претседател  Викица Манолева која го даде на усвојување дневниот ред за кој беа предвидени 7 точки.

Предлог- одлуки за одобрување на настава со физичко присуство на ученици од 4 до 9 одделение во ООУ Никола Карев од Радовиш, Крсте Петков Мисирков од Радовиш,  Коста Рацин од Подареш, Орце Николов од Ињево и Кирил и методиј од Ораовица. Како и предлог одлука за одобрување на настава со физичко присуство на учениците во СОУ Коста Сусинов во Радовиш.

Советникот Бојан Митевски уште еднаш го потенцира значењето на овие предлог одлуки кои биле повод за нивна иницијатива за свикување на седниците. Итноста на овие точки ги потврди и советникот Ристе Спасов од СДСМ и Трајче Ивановски од ВМРО- ДПМНЕ.

Советниците едногласно ги усвоија сите предлог одлукиза физичко присустви на настава во новата учебна година. Седницата ја следеше и градоначалникот Герасим Козулов.

Continue Reading

Радовиш

Избран нов претседател на Советот на Општина Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Избран новиот претседател на Советот на Општина Радовиш на одржаната итна 45 седница. Викица Манолева од Советничката група на СДСМ и коалицијата е избрана за претседател на Советот, на местото на Коле Чаракчиев кој беше избран за  пратеник во Собранието на одржаните избори.

Седницата ја свика и ја водеше најстариот член во Советот Роска Ѓоргиева, а на барање на  опозицијата, за што подетално образложение даде координаторот на ВМРО ДПМНЕ Бојан Митевски.

По краткото образложени од страна на советникот Бојан Митевски беше констатиран престанокот на мандатот на претходниот претседаел Коле Чаракчиев, по што беше формирана верефикациона комисија за верификација на мандатот на новиот советник кој дојде на местото на Чаракчиев. Откако комисијата ги прегледа потребните документи беше извршена верефикација на новиот советник.

Во продолжение на седницата  беше формирана кандидациона комисија од 5 члена на предлог од седум советници, до која пристигнаа два предлози за претседател на Советот: Јован Лукаров од советничката група на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата и Викица Манолева од СДСМ и коалицијата.

Со десет гласа за, за нов претседател на Советот беше избрана советничката  Викица Манолева од СДСМ и коалицијата која ќе го води Советот во наредната една година. На седницата беше присутен и градоначалникот Герасим Конзулов.

Continue Reading

Радовиш

17 радовишани во изминатото деноноќие заработиле казна поради не носење заштитна маска, Владата размислува за зголемување на казните

Виолета | Media Press

Published

on

Во текот на изминатото деноноќие според статистиката на МВР за периодот (23/24.09.2020), по однос на Уредбата за задолжително носење заштита на лицето, евидентирано е дека на ниво на Секторот за внатрешни работи Струмица 50 лица не ја почитувале меркат, од кои 18 вo Гевгелија, 17 во Радовиш, 8 во Валандово и 7 во Струмица и ќе следуваат соодветни мерки.

Владата размислува дали да го зголеми износот на казните за неносење маски за заштита од  КОВИД-19, обемот на работа на полицијата во таа насока е зголемен и ќе има се повеќе контроли и во угостителските објекти и на собирите на граѓаните, информира денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Continue Reading