Connect with us

Технологија

Што претставува 5G мрежата?

Александар | Media Press

Published

on

Теории за 5Г мрежата се појавуваат се почество во изминатиот период. Најчесто се дискутира за прашањето дали е штетна.

Example

Што претставува 5G?

5G е мобилна мрежа од 5-та генерација. Тој е нов глобален безжичен стандард по 1G, 2G, 3G и 4G мрежите. 5G е вид на мрежа што е дизајнирана да ги поврзе буквално сите и сè заедно, вклучувајќи машини, предмети и уреди.

Безжичната технологија 5G е наменета за испорака на повисоки брзини на податоци со максимална брзина на Gbps, ултра ниска латентност, поголема сигурност, масивен мрежен капацитет, зголемена достапност и поедноставено корисничко искуство. Повисоките перформанси и подобрената ефикасност овозможуваат нови кориснички искуства и ги поврзуваат новите индустрии.

Која е разликата помеѓу 4g и 5g?

Едноставно, 5G мрежата се верува дека е попаметна, побрза и далеку поефикасна од 4G мрежата. Таа ветува брзини на мобилни податоци што ја надминуваат најбрзата домашна широкопојасна мрежа која моментално им е достапна на потрошувачите. Со брзина до 100 гигабити во секунда, 5G е поставено да биде дури 100 пати побрзо од 4G.

Example

Како функционира 5G?

Исто како и другите мобилни мрежи, 5G мрежите користат систем на локациски ќелии кои ја делат нивната територија во сектори и испраќаат кодирани податоци преку радио бранови. Секоја локациска келија мора да биде поврзана со мрежниот столб, без разлика дали е преку жичен или безжичен приклучок.

Може ли 5g да ја замени WiFi мрежата?

Секако дека е можно 5G да ја замени WiFi мрежата, но големи се шансите да не биде тоа точно. 5G има премногу фактори кои ја спречуваат – како проблемите со покриеноста. Дополнително, 5G и WiFi мрежата подобро фукнционираат заедно отколку како конкуренти.

Example

Дали е 5G безбеден?

Да. Теориите за заговор преку Интернет ја обвинија 5G мрежата за сè, од карцином до коронавирус, но тие обвинувања имаат тенденција да се распаднат во најмали парчиња кога се во прашање вистинските факти. Нискиоти средниот опсег на 5G се засноваат на радиофреквенции што се користат со децении. 5G со низок опсег користи UHF ТВ опсег , кој се користи уште од 1952 година.

Најголемите грижи за 5G во САД имаат тенденција да бидат околу широк опсег, или милиметарскиот бран на 5G мрежата. Ова е тип мрежа со краток дострел за кој се потребни многу места со мали ќелии, така што инфраструктурата е повидлива отколку порано. Иронично нешто што се грижи населението е дека милиметарскиот бран ќе ги испрже вашите клетки. Тој бран не е премногу силен, туку е премногу слаб – блокиран е од ѕидови, стакло, автомобили дури и од лисјата од дрвата и облеката.

Нивоата на моќност се исклучително важни. Bluetooth и микробрановите печки работат на иста фреквенција. Бидејќи сигналите со милиметарски бран се технички наречени микробранови, некои луѓе се убедени дека се буквални микробранови печки што ќе нè пржат.

Студиите за милиметарските бранови покажаа дека не продира добро во човечката кожа и дека неговиот најсилен ефект, на ниво на моќност повисока од која било употреба на 5G мрежата, е тоа што ги прави нештата малку потопли. На нивоата на употреба на 5G мрежите, нема забележителни ефекти врз луѓето.

Но, најосудувачкото нешто во врска со заменливите заговорници на 5G е што тие не се грижат за ниту еден од овие детали. Популарната петиција во Велика Британија тврдеше дека 5G работи на „60 мегахерц“ и „го цица целиот кислород од воздухот“. Имаше повеќе од 114,000 потписи на change.org пред да се избрише. 60 мегахерци е многу пониска од секоја фреквенција на безжична мрежа; тие би можеле да значат 60GHz, но ниту една мрежа од 5G не го користи тоа. Што се однесува до кислородот, добро, постои мрежа на псевдо-научници со степени во работи како „природно здравје“ кои тврдат секакви целосни глупости на YouTube.

Извори: af.mil qualcomm.com justaskgemalto.com pcmag.com

Технологија

Системот за пораки на Facebook, Instagram и WhatsApp се спојува во една апликација

Александар | Media Press

Published

on

Од „Facebook“ уште претходната година најавија дека апликациите „Messenger“, „WhatsApp“ и „Instagram“ ќе бидат споени во заедничка платформа за размена на пораки.

Веќе корисници во САД забележуваат дека после ажурирање на апликацијата „Instagram“ на најголемите оперативни системи iOS и Android им се менува изгледот на вградениот систем за размена на пораки.

После ажурирањето, освен изгледот на апликацијата се добиваат и опциите од „Messenger“
односно реакции со емотикони на пораки и одговарање на специфични пораки како во „WhatsApp“.

Со ова започнува фазата на тестирање на дологорочниот план на „Facebook“. Односно, спојување на сите платформи за пораки во една со цел да се овозможи полесна комуникација меѓу нив. Според плановите на „Facebook“, целиот систем се очекува да стапи во функција во текот на 2020 година.

Continue Reading

Технологија

Најновата технологија на брзо полнење допринесува до 50% полнење на батеријата за пет минути

Александар | Media Press

Published

on

Qualcomm® Quick Charge™ технологијата е број еден метод за брзо полнење. Петата серија на оваа технологија е најбрзото светско комерцијално решение кое носи неверојатни резултати со полнење на телефоните до 50% за околу пет минути со нови технологии и безбедносни карактеристики.

Од компанијата истакнуваат дека Qualcomm® Quick Charge™ 5 во споредба со претходната генерација доаѓа со 70% поголема ефикасност и многу поголема брзина на полнење на батеријата. Ова се однесува на “dual charging” решението, кое всушност батеријата ја дели на две 2250mAh ќелии, кои се поврзани за да се зголеми напонот.

Оваа технологија доаѓа со два пати поголеми брзини и многу нивоа на заштита. Поставени се осум нивоа на наднапонска заштита, три нивоа на термичка заштита и три нивоа на прекуструјна заштита во системот на полнење.

Continue Reading

Технологија

Хакирани веб страниците на Министерството за Здравство и Министерството за Образование

Александар | Media Press

Published

on

Официјалната веб-страница на Министерството за здравство не функционира, станува збор за хакерски напад кој синоќа ја сруши и официјалната веб страница на Министерството за Образование .

Од таму соопштуваат дека не функционираат ниту службените мејлови на вработените во институцијата.

Целата одговорност за хакерските напади ја презеде групата која стои зад профилот„anonopsmkd“, која исто така ја презеде и одговорноста и за паѓањето на страницата на Тајм.мк.

„Сите медицински лица кои во моментов се во болниците и се борат 24/7 за сите македонци заболени со ковид-19, ви симнуваме капа и ви се поклонуваме до земја. Секоја чест“, напишаа хакерската група AnonOpsMKD.

Continue Reading