Connect with us

Земјоделие

Денеска тутунарите со презимиња на буквите А, Б, В, Г и Д, можат да ги подигнат парите за субвенции во банка

Виолета | Media Press

Published

on

Денеска тутунопроизводителите чии што презимиња започнуваат на буквите А, Б, В, Г и Д, ќе можат да ги подигнат парите за субвенциите за тутунот на шалтерите на банките.

Во текот на утрешниот ден, според редоследот за подигнување на готовина од банка, се тутунопроизводителите чии што презимиња започнуваат на Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ, И, Ј и К.

Истовремено од МЗШВ известуваат дека во периодот од 21 до 24 април, во општините каде што живеат повеќето од тутунопроизводителите, со продолжено работно време од 8 до 17 часот ќе работат филијалите и експозитурите на:

•          НЛБ Банка: Прилеп, Битола, Радовиш, Велес, Струмица, Кочани, Кавадарци и Неготино;

•          Стопанска банка АД Скопје: Прилеп, Битола (Широк Сокак), Радовиш и Струмица.

Во другите општини, филијалите и експозитурите на сите банки ќе работат според постојното работно време во овој период. Во општините во коишто банките ќе работат со продолжено работно време, при посета на филијала или експозитура заради подигнување готовина од исплатени субвенции, за тутунопроизводителите,  движењето ќе биде овозможено до 18 часот.

„И при одењето во банка, потсетуваме,зарадизаштита на јавното здравје, да се почитува утврдениот распоред и препораките за држање на растојание додека се чека ред“; велат од МЗШВ.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, потенцира дека уплатените средства, веќе се на сметките на тутунопроизводителите и им се на располагање постојано и доколку немаат потреба од подигање на готовина во банките, тоа имаат можност да го сторат и во следните денови на банкоматите, со цел да не се создваат гужви во банките, а во интерес на заштита на колективното здравје.

„Истовремено, потсетуваме дека заради заштита на здравјето, соодветно е овие средства да ги користите и со употреба на електронското или мобилното банкарство, преку коишто може да вршите и трансакции/плаќања итн. Со тоа ќе избегнете физичка посета на банките и чекање во ред, и клучно – ќе го заштитите и своето и здравјето на другите.

Субвенциите за тутунот се  веќе се на банкарските сметки на корисниците. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделство и руралниот развој, исплати над 30 милиони евра на 19.050 тутунопроизводители за субвенции за тутунот од реколтата 2019“, стои во известувањето од МЗШВ.

прикажи повеќе
Advertisement

Земјоделие

Државата ќе интервенира со субвенции за помош и на лозарите и на винариите, визбите да го почитуваат договорот за откупните цени

Виолета | Media Press

Published

on

На состанокот со здруженијата на лозари од Тиквешкиот регион, премиерот Заев, ги презентираше владините предлог-мерки за помош на лозарите и винариите, во делот на откупните цени и планираната поддршка. 


„Она коешто како заклучок го извлековме е дека со 4 денари државата ќе интервенира за вранецот и смедеревката, а со 2 денари ќе интервенираме за високосортното грозје. Дополнително остануваме на супституција на транспортот со 20 отсто на транспортните трошоци за наливното вино, и 30 проценти супституција за флашираното вино и ја отворивме новата можност кон сите откупувачи коишто работат во нашата земја да можат да откупат винско грозје и да го извезат како винско за да ги намалиме количините со една стимулативна мерка. Тоа е ако откупат 12 милиони килограми сите заедно, тоа ќе го видиме на царинските декларации, ќе добијат 2 денари субвенција на тие 12 милиони килограми, ако се откупени и извезени надвор од државата помеѓу 12 и 25 милиони килограми ќе добијат 3 денари, ако откупат и извезат повеќе од 25 милиони килограми ќе добијат 4 денари субвенција. Целта е да стимулираме сето тоа што ко има како залихи брзо да се продаде надвор, а при тоа да има жед да се откупи она што е домашно производство“, наведе Заев.
При тоа, премиерот Заев посочи дека сите заеднички треба да придонесат во надминувањето на проблемите и  упати апел до винариите да го почитуваат договореното, односно смедеревката да се откупува по 9 денари за килограм а вранецот по 11 денари за килограм, а државата ќе го исполни ветеното за 4 денари субвенција.  
Заев посочи дека ќе се разговара и со винарската визба „Тиквеш“ и  дека низ дијалог ќе се најде взаемно прифатливо решение, потенцирајќи дека заеднички сите треба да го понесат товарот за да се преброди оваа криза предизвикана од вирусот КОВИД-19.

Continue Reading

Земјоделие

МЗШВ: Континуирано ја следиме состојбата со откупот на грозјето и откупните цени

Александар | Media Press

Published

on

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, континуирано ја следи состојбата со откупот на грозјето и откупните цени.

Во овој период се врши берба и откуп на висококвалитетните сорти на грозје, од втората половина на месецов започнува бербата на вранецот, а при крај на месецот започнува бербата на смедеревката.

Државниот инспекторат за земјоделство е постојано на терен, со цел да има непречен откуп на грозјето.

МЗШВ изминатиот период одржа состаноци со винарските визби и со здруженијата на лозари, со цел да се најде взаемно решение за годинешната откупна цена на грозјето.

„На последниот состанок со винарниците се дадоа предлози и идеи, како да им се помогне и на лозарите и на винарците. Предложивме на партнерски основ- откупната цена да биде 11 денари за килограм вранец и 9 денари за килограм смедеревка, при што Владата ќе интервенира со четири денари субвенција, за да може да се  постигнат ланските цени, односно 15 со 13 денари. Воедно, се размислува да има и субвенција за висококвалитетните сорти грозје, што би била за првпат воведена годинава.“ – се вели во соопштението на МЗШВ

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство како и секогаш има партнерски однос со лозарите и отворената комуникација ќе продолжи и во следниот период, и е отворено за сите предлози. Во тој контекст, МЗШВ ќе организира состанок и со здруженијата на лозари, со цел да ги кажат своите предлози и да се донесат мерки и решенија коишто ќе бидат прифатливи и за лозарите и за винарниците.

Оваа година е специфична и тешка поради состојбата со пандемијата предизвикана од вирусот КОВИД 19, и затоа како МЗШВ и Владата на РСМ, ќе преземат се што е потребно, за да се ублажат негативните последици од здравствената криза врз производството на грозје и вино.

Continue Reading

Земјоделие

Уште десет дена за поднесување на барања за субвенции за oсигурување

Александар | Media Press

Published

on

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој,  ги потсетуваат сите земјоделци дека остануваат уште десет дена за поднесување на барања за помош за премии во осигурување. Ова значи дека, сите земјоделци кои веќе ги осигурале  посевите или добитокот, ќе можат до 31.  август 2020 година да достават барање за добивање на финансиска поддршка за полисите за осигурување. Барањата се доставуваат секој работен ден во Подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Преку оваа мерка, државата субвенционира 60 отсто од средствата што земјоделците ги дале за полисата за  осигурување на родот и добитокот. На овој начин директно им се помага на земјоделците во намалување на трошоците за заштита на родот од временски непогоди  а истовремено се штитат и од можни загуби доколку дојде до нив.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, апелира до сите земјоделци да не го чекаат последниот рок за поднесување на барањата, туку навреме и со користење на заштитни маски за заштита од корона вирус да ги достават барањата до Подрачните едници на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Continue Reading