Connect with us

Ново Село

Започна изведбата на долго очекуваниот водоводен систем во Сушица, Општина Ново село

Виолета | Media Press

Published

on

Како штоинформираат од општината, изведбата на водоводниот систем ќе биде финансирано преку средства обезбедени од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделстовото и руралниот развој преку Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој и Буџетот на Општина Ново Село.

 Проектот е финансиран од Мерка 321 „Развој на јавна инфраструктура во рурални средини“, под мерка „Инвестиции во водоснабдителни и канализациони системи во населени места во рурални средини“.

Вкупната инвестиција на проектот е во вредност од 22.318.475 денари со ДДВ информира градоначалникот на Општина Ново село Никола Андонов.

Ново Село

Излекувано единственото регистриранo заболено лице со COVID-19 во Општина Ново Село

Виолета | Media Press

Published

on

По направените контролни тестови на лицето утрвдено е дека повеќе не постои вирусот односно е излекувано, првото и единствено заболено лице во општина Ново Село.

„Заболеното лице беше лекувано во домашни услови, изолирано од својата фамилија во домашен карантин, под постојан надзор на надлежните институции“, велат од општината.

Од каде додаваат дека во Општина Ново Село, до моментот на објавата, има едно излекувано лице и нема други заболени лица или ново регистрирани случаи со COVID-19.

„Во овие моменти, ние како општество, треба да покажеме човечност и да ја совладаме стигмата поврзана со лицата претходно заболени со вирусот COVID-19. Лицето е веќе излекувано, тоа ги почитуваше сите мерки и препораки, и ние не треба да го осудуваме, не треба да вршиме каков било притисок или дискриминација врз лицето или врз неговото семејство“, вели градоначалникот Никола Андонов.

Градоначалникот на Општина Ново Село и Кризниот штаб при Општина Ново Село искажуваат благодарност до сите оние кои се придржуваат и ги почитуваат сите мерки и препораки и активно придонесуваат во спречувањето на ширењето на вирусот. Воедно и упатуваат апел до сите граѓани, и покрај непостоењето на ново регистрирани заболени лица, граѓаните да продолжат да се однесуваат одговорно и да ги почитуваат сите досегашни мерки за заштита на јавното здравје.

„Општината и надлежните институции и понатаму ќе се фокусираат на спроведување на потребните мерки, и ќе останат во служба на граѓаните за заштита на јавното здравје“, велат од општината.

Continue Reading

Ново Село

Прв случај со Ковид-19 во Општина Ново Село

Александар | Media Press

Published

on

За жал, вирусот кој во моментот владее со целиот свет не ја одмина Општина Ново Село, и го имаме првиот регистриран случај на заболена личност од Covid-19 во општината, напишаа Општина Ново Село на својот официјален Фејсбук профил.

Градоначалникот на Општина Ново Село Г-дин Никола Андонов и Кризниот штаб при Општина Ново Село апелираат до сите граѓани, а особено до младите, да покажат поголема одговорност и да ги почитуваат сите мерки за заштита и превенција од ширење на Ковид-19.

Општината и надлежните институции и понатаму ќе се фокусираат на спроведување на потребните мерки, и ќе останат во служба на граѓаните за заштита на јавното здравје, стои во известувањето.

Continue Reading

Ново Село

Дезинфекција во канцелариите на општинската зграда во Општина Ново Село

Виолета | Media Press

Published

on

Општина Ново Село ги почитува препораките од Владата, Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести за превенција и заштита на јавното здравје и здравјето на граѓаните од коронавирусот Ковид-19. Од денес започнува редовната дезинфекција во канцелариите на општинската административна зграда.

По воведениот времен прекин на прием на странки во општинската зграда освен за итни и неодложни барања, за непречено работење и решавање на какви било проблеми со кои ќе се соочат граѓаните а е надлежна Општина Ново Село, се препорачува да се користат следните контакти:
• Одделение за урбанизам – 070 296 162
• Одделение за финансиски прашања – 070 996 965
• Одделение за даноци – 078 487 938
• Телефонски број на општината – 034 355 202
• Служба 24/7 – 078 367 568
• електронска пошта: administracija@novoselo.gov.mk
• или оставете порака на општинската веб-страна: www.novoselo.gov.mk

Continue Reading