Connect with us

Дојран

Активно се работи на рехабилитација на регионалниот пат помеѓу Нов Дојран и Стар Дојран

Виолета | Media Press

Published

on

Продолжуваат градежните активности на ЈП за државни патишта за рехабилитација на регионалниот пат R1105 помеѓу Нов Дојран и Стар Дојран објави денеска градоначалникот на Општина Дојран Анго Ангов.

Расчистување на банкини, отварање и расчистување на отворени канали и риголи за одведување на атмосверските води се само дел од работните кативности .

СпоредАнгов во наредниот период следува гребење на старата асфалтна подлога и поставување на нов асфалт.

Дојран

Дојран ќе добие мониторинг центар за истражување и заштита на езерото

Александар | Media Press

Published

on

Во текот на идниот месец, општина Дојран треба ќе добие три обновени објекти кои ќе служат за истражување на квалитетот на водата на езерото, неговата заштита и зачувување на биодиверзитетот. Трите објекти се наоѓаат непосредно до општинската зграда и се наоѓаа во прилично лоша состојба.

Еден објект ќе биде инфо центар, вториот објект ќе биде мониторинг центарот на водите во езерото и заштитените подрачја и третиот објект ќе се намени за соби за престој. Големината на сите три објекти е од 60 до 80 метри квадратни

Заштита на Дојранското езеро е еден од приоритетите на локалната власт и оваа година планираат реализација и на други проекти со кои ќе се зголеми туристичката понуда во Дојран. За одржувањето на објектите ќе се грижи општината.

Реализацијата на овој проект ,,Подобрување на управувањето”, финансиска помош е обезбедена од УНДП и Министерството за животна средина и просторно планирање.

Continue Reading

Дојран

Жителите на Дојран се изјаснија дека не се за, јавно приватно партнерство на Комуналното претпријатие

Виолета | Media Press

Published

on

Жителите на Дојран на локален референдум кој се одржа вчера одлучуваа дали дел од комуналните услуги во општината треба да бидат дадени на јавно  приватно партнерство или пак  не.

Имавме успешен и мирен референдумски ден, благодарност до сите кои излегоа и го дадоа својот глас објави градоначалникот Анго Ангов на својот фр профил.
Според објавените неофицијални резултати референумот беше  успешен со 53,34% излезност.
од вкупните гласачи ЗА гласале  – 402 гласачи,
против биле  965 и  37 неважечки гласа.

ЈПП НЕМА ДА ИМА. Продолжуваме понатаму во изнаоѓање на други решенија, ова беше само еден пример како треба да функционира едно демократско општество и како се носат битни одлуки во согласност со народот, напиша Ангов.

 Референдумското прашање гласаше  ,,Дали сте за или против  доделување на договор за јавно приватно партнерство  за услугите, снабдување со вода за пиење, одведување на урбани отпадни води и третман на урбаните отпадни води во општина Дојран.,, Право на изјаснување имаа  2662 граѓани запишани во единствениот избирачки список. Од општинската изборна комисија информираа дека гласањето поминло без никакви проблеми или пак нејаснотии.

Своето право на глас жителите од општина Дојран го остварувија на осум избирачки места.

Continue Reading

Дојран

Извесување од Левица во врска со претстојниот референдум во Дојран: Водата не е бизнис

Виолета | Media Press

Published

on

Во врска со најавениот референдум кој ќе се одржи во недела , на втори февруари во Дојран, на кој граѓаните од оваа општина треба да се изјаснат ,, дали се за или против  доделување на договор за јавно приватно партнерство  за услугите, снабдување со вода за пиење, одведување на урбани отпадни води и третман на урбаните отпадни води во општина Дојран, политичката партија Левица со официјална реакција во која се вели;

Изминатите децении, а особено последните години, јавно-приватното партнерство е омилена форма на криминалните власти за уште поголемо осиромашување на народот – преку отуѓување на народните добра и одливање на државни пари во приватни џебови.

Огромен дел од селата околу Дојран немаат функционална канализација и водовод и само пред неколку месеци голем дел од жителите на Дојран беа оставени цели 8 дена без вода за пиење! Огромниот долг на јавното комунално претпријатие не е вина на Дојранчани, туку е очигледна последица на системот на функционирање на картелот СДСМ-ДПМНЕ-ДУИ, кои со децении ги користат јавните услуги само за партиски вработувања и коруптивни зделки. Не треба приватизација, туку ОДГОВОРНОСТ.

Затоа, во пресрет на најавениот референдум Левица ги повикува жителите на Општина Дојран во недела, на 2 февруари масовно да излезат на референдумот и да гласаат ПРОТИВ плановите на општинската власт за постепено приватизирање на водените ресурси! Водата за пиење во Дојран не е приватна сопственост, ниту нечиј бизнис за остварување на профит, се вели во реакцијата од Левица

Continue Reading