Connect with us

Радовиш

Традиционална новогодишна посета на Здравствениот Дом, од страна на градоначалникот на Општина Радовиш

Виолета | Media Press

Објавено

N

Во пресрет на новогодишната ноќ, градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов придружуван од секретарот Драги Стојанов го посетија Здравствениот дом и службата за Итна медицинска помош во Радовиш.

Притоа градоначалникот се информираше за подготвеноста на  службата за време на празничните денови посебно за новогодишната ноќ.

Традиционално службите кои се грижат за безбедноста и здравјето на граѓаните за време на новогодишните празници добиваат подароци од Општината.

За подобрување на условите за вработените во Итната медицинска помош како и за пациентите, градоначалникот подари клима уред.

Директорката на здравствениот дом д-р Лимонка Илиевска се заблагодари за ваквата донација од општината  но и за донацијата за потребите на очното оделение во Радовиш

Д-р Катерина Јакимова, Димитров од Итната медицинска помош апелираше до граѓаните да не претеруваат со алкохолот и храната во текот на Новогодишната ноќ.

Радовиш

Радовиш и Сандански со заеднички мерки ќе се борат против елементарните непогоди

Виолета | Media Press

Објавено

N

Целта е превенција и намалување  на последиците од евентуалните катастрофи, пред се поплавите кои во последните 20 години се честа појава во овој регион.

Еден од главните зафати на проектот е уредување на дел од коритото на река Сушица која само во последните десетина години се има излеано три пати, а во 2009 однесе и еден човечки живот, рече Жулиета Ѓуркова раководител на центар за развој на ЈИ Регион.

Од Општина Радовиш сметаат дека овие зафати ќе значат многу не  само за нивната општина, туку и за целиот струмички регион во кој се сливаат надојдените води. Со проектот е планирано регулација на околу 630 метри од речното корито на реката Сушица, а ќе се реализира во наредните две години. Еден дел од активностите е насочен кон подигањето на свеста за климатските промени и последиците од нив.

Проектот е финансиран од Европската Унија преку ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Бугарија и Македонија и е вреден близу 588 илјади евра. Со свој дел од околу 192 000 евра учествува и општина Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Од денеска започна реализацијата на проектот за енергетска ефикасност на ООУ „Орце Николов“ во Ињево, општина Радовиш

Марија | Media Press

Објавено

N

Од денеска започна реализацијата на проектот за енергетски ефикасно училиште кој го реализира Општина Радовиш  преку ЕУ – ИПА фондовите, со проект за прекугранична соработка со Република Грција. ООУ Орце Николов од Ињево ќе биде првото енергетски ефикасно училиште во општината, кое ќе добие сосема нови,енергетски ефикасни и  современи услови за работа.

По тој повод градоначалникот Герасим Конзулов заедно со раководителот на секторто за урбанизам Кирчо Сусинов, денеска изврши увид во работните активности и притоа оствари средба со изведувачот и  со директорот на училиштето.

Проектот има за цел да развие целосно функционален систем за енергетска ефикасност во основното училиште со имплементирање на нов систем за греење, нова термофасада со нови врати и прозорци како и реконструкција на дел од кровната конструкција.

Доректорот Киро Јованов очекува многу подобри и квалитетни услови за работа и за учениците и за вработените.

Проектот е финансиран од ЕУ преку “ИПА фондовите”. Вкупниот буџет на проектот изнесува 1.419.375.80 евра, додека вкупниот буџет на Општина Радовиш како партнер, изнесува 288.520.00 евра. Градоначалникот Конзулов очекува дека проектот ќе биде реалзиран во законски предвидениот рок.

Прочитај повеќе

Радовиш

Пред 23 години борачите од БК „Бучим – Јака“ го запишаа Радовиш и Македонија на светската карта, како светски шампиони во борење

Виолета | Media Press

Објавено

N

Тоа беше еден од најголемите успеси на македонското борење и македонскиот спорт. Екипата на БК„Бучим – Јака“ во 1995 година ја освои титулата Европски клупски шамион во борење слободен стил во Париз – Франција, за да една година потоа го освои првото место на Светскиот интернационален куп во борење, на кој учествуваа шампионите на  Америка, Евопа и Азија, одржан  од 08 до 10 ноември 1996 година во Радовиш.

По тој повод БК „Бучим“ од Радовиш со пригодна свеченосот, одбележа 24 години од освојувањето на Европската шампионска титула и 23 години од освојувањето на Светската шампионска титула на БК „Бучим -Јака“ во клубско борење слободен стил.

На свеченоста од името на клубот,  беше изразена голема благодарност  за својот личен и колективен придонес во освојувањето на шампионските титули на професор д-р Ванчо Чифлиганец, тогашен повоќегодишен претседател на Сојузот на боречките спортови на Македонија, на органзиациониот одбор од 1989 до 1999година, и директор на Рудникот Бучим, голем стратег и визионер  Бучим- Јака да го направи Светски шампион.

Професор д-р Ванчо Чифлиганец во оваа пригода се заблагодари на сите борачи, спортски соработници и подржувачи на борењето, кои допринеле  БК Бучим-Јака, да стане европски и светски шампион.   Во профолежение н свеченоста, беа доделни благодарници на најуспешните и на сите оние кои го заслужија успехот на БК Бучим од Радовиш. Присутните ги поздрави  и претседателот на БК Бучим од Радовиш Владо Лазаров.   

Прочитај повеќе