Connect with us

Конче

Откупот на тутунот во Општина Конче е во полн ек, откупувачите бараат покрај прва класа да се носи и тутун со послаб квалитет

Виолета | Media Press

Published

on

Откупувачите задоволни,  но поради високиот квалтитет на тутунот, кој поголемиот дел е прва класа, бараат од производителите при продавањето да носат и тутун од втора и трета класа.

Од Здружението на тутунопроизводители велат  дека годинава тутунот има висок квалитет и во просек ќе им дојде од 220 до 230 денари за килограм. И тие велат дека откупувачите тактизираат и не вршат откуп кога целиот тутун е прва класа.

Во општина Конче тутун откупуваат 8 откупни фирми. Главна дејност на населениот во општината е тутунопроизводството и во просек секое семејство произведува од два до четитри тони тутун.

Конче

Утре ќе се одржи инфо ден од програмата ИПАРД 2014 – 2020 во Општина Конче

Виолета | Media Press

Published

on

Општина Конче ќе биде домаќин на инфо ден– како дел од програмата ИПАРД 2014 – 2020 организиран од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство. Истиот ќе се одржи утре, односно на  28.07.2020 година (вторник) во дворот на Општина Конче со почеток во 11:00 часот.
„Воедно ги покануваме сите засегнати страни да учествуваат, со цел да се надгради нивното знаење и како крајна цел да се добијат квалитетни апликации за ИПАРД програмата согласно јавните повици кои се во тек (МЕРКА 1)“ стои во известувањето од  Подрачното одделение од Радовиш.
Од каде ги покануваат земјоделците, преработувачите, земјоделското стопанство и сите останати потенцијални корисници на ИПАРД програмата, да земат учество на инфо деновите, заради поголема информираност.

Настанот ќе биде организиран согласно протоколот според кој  се одржуваат овие настани. Истиот е изготвен според упатствата на Владата усвоени со Уредба за време на пандемија и препораките на Комисијата за заразни болести.

Continue Reading

Конче

(ВИДЕО) Ќе ја олесни ли маката на тутунарите денешниот слаб дожд

Виолета | Media Press

Published

on

Во тек е созоната на садење тутун.Тешка е земјоделската мака велат земјоделците од радовишко- конечкиот крај, посебно во овој период кога е сезона на садење тутун. Се бориме со сушата и со црвеницата велат тутнарите од Општина Конче.  За садење со машина велат тие потребни се 4 лица.

Можевби денешниот дожд ќе им ја олесни малку маката на тутунарите барем нема да морат да наводнуват, како што велат тие. Некои кои не сакаа да зборуват пред камера велат дека најтешка е оваа фаза од производството на тутун, садењето. Потоа е полесно секој сам си работи и не мора да се групираат по 4 -ца на трактор и еден за наводнување.  Основна дејност на земјоделците од Општините Радовиш и Конче им е тутунот, како производ за кој има сигурен откуп и од кој егзистираат жителите од речиси сите населени места од овие општини.

Во општината Конче што важи за голем производител на тутун, многу од земјоделци се откажаа од садење на оваа култура поради тешката работа и ниската  откупна  цена како што велат при  крајот од откупната сезона. А многу од луѓето од селата во оваа општина си заминале во странство во потрага по подобра егзистенција.

Инаку  годинава, вкупно  во земјава се подигнати 33.090 евидентни листови од подрачните единици на Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство, што е за 4.000 повеќе од ланските 29.090 евидентни листови кои се виза за производството  на тутун. Во споредба со ланското производство од 27.000 тони, годинава се очекува реколта од околу 30.000 тони тутун.

Continue Reading

Конче

Вицепремиерката Мила Царовска во посета на Сончева езерска населба Мантово во Општина Конче

Виолета | Media Press

Published

on

Во работна  посета на Општина Конче денеска беа Заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања Мила Царовска, министерот за локална самоуправа Горан Милевски, и заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлески кои заедно со градоначалникот на општина Конче Благој Илиев, извршија увид во реализацијата на прокетот за подобрување на пристапноста и атрактивноста на Сончева езерска населба мантово, кој се реалзира со подршка на Европската Унија.

Градоначалникот Илиев изрази посебна благодарност до Владата и до евроамбасадорот Самоил Жбогар, за подршката за реализација на овој проект.

„Како Влада сме насочени кон инвестиции кои што го потикнуваат локалниот економски развој и даваме можност да се развиват сите региони и општини    кои што имаат значајна вредност во развојот на туризмот“, рече Виципремиерката Царовска.

„Со овој проект овозможуваме поголема пристапност до ова прекрасно место и овозможуваме развоја на домашниот туризам“ рече меѓу другото министерот за локална самоуправа Горан Милевски.  

 Според заменик министеротза локална самоуправа  Дејан Павлески изминатите три години преку сите проекти од странски донатори – партнери,  но и од буџетот на државата се инвестирани во локалниот  и регионален развој повеќе од 100 милиони евра, пред се за развој на туризмот.

Проектот е во рамките на програмата  за локална и регионална конкурентност, администриран од Светска Банка а го изведува Општина Конче. Со реализацијата на овој проект Сончева езерска населба Мантово ќе добие сосема нов атрактивен изглед со сите потребни услови за развоја на туризмот.

За одржување на ова атрактивнос туристичко место ќе се грижи ЈП Лакавица од Конче. Градоначалникот Илиев апелира до посетителите да ја чуват и да се грижат за урбаната опрема, бидејќи е од интерес за сите граѓани.

Continue Reading