Connect with us

Македонија

Владата организира масовна акција за чистење на ѓубре. Вклучени ќе бидат повеќе од 40.000 вработени во државните институции

Виолета | Media Press

Published

on

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, на денешната прес-конференција, ја претстави одлуката на Владата на Република Северна Македонија, за организирање на голема акција за чистење на ѓубре, во која учество ќе земат вработените од државните институции.

„Во сабота, на 14-ти декември, сите вработени од институциите ќе се приклучат на граѓанската иницијатива „Не биди ѓубре“, под мотото „Чистиме со Не биди ѓубре“. Акцијата за чистење ќе се одвива на повеќе локации во Скопје, како и во поголемите градови во државата. Во акцијата се очекува да бидат вклучени над 40.000 луѓе. Ова ќе биде масовна акција за чистење, која планираме да стане и традиционална“, информираше министерот Манчевски.

На овој начин, како што рече Манчевски, вработените од државните институции ќе помогнат за зачувувањето на животната околина, која е на сите и за сите. На овој начин ќе се подигне и свеста на граѓаните, за да успееме да ги зачуваме чисти локациите откако ќе заврши акцијата. 

„Со цел за успешна организација на оваа акција, на вчерашната седница Владата формираше и работна група во која има претставници од: Кабинетот на премиерот, Министерството за животна средина и просторно планирање, МИОА, Градот Скопје и ЗЕЛС, Дирекцијата за заштита и спасување, Центарот за управување со кризи и ЈП за одржување и заштита на регионалните и магистралните патишта. Онаму кадешто ќе биде потребно ќе бидат обезбедени и соодветни алат и механизација да помогнат во чистењето“, истакна министерот Манчевски.

Тој ги повика и локалната самоуправа и институциите на општините, да се приклучат на акцијата. На акцијата ќе се приклучи и Делегацијата на Европската Унија и амбасадорот,СамоелЖбогар.

Поради природата на работата, вработените од здравствениот и образовниот сектор, градинките, како и оние вработени чијашто природа на работата не дозволува отсуство од работа, ќе се приклучат на акцијата со тоа што ќе ја чистат околината на установите во коишто работат.

На овој начин, вработените ќе го надоместат неработењето на 2-ри јануари 2019, кој беше прогласен за неработен за државните институции. Наместо да одат на работа, вработените на 14-ти декември, во периодот од 09:00 до 12:00 часот, ќе помогнат да се исчистат загадените локации низ градовите.

Македонија

Сабота, 14 декември ќе биде работен ден за вработените во дел од државните институции

Виолета | Media Press

Published

on

Владата на својата 167 седница донесе одлука 14 декември, сабота, да биде работен ден за вработените во државните институции со тоа што ќе се спроведе акција за чистење на животната средина. Согласно одлуката, на 14 декември ќе се одработува  за 2 јануари 2019 година, којшто беше прогласен за неработен ден за вработените во државните институции.

Овој заклучок не се однесува за вработените во здравствените и образовните институции. Заклучокот се препорачува да го спроведат и единиците на локалните самоуправи, јавните претпријатија и другите правни лица основани од единиците на локалната самоуправа, за кои 2 јануари беше неработен денинфпрмира владината Прес -служба.

Според одлуката на Владата во сабота на 14 декември од страна на јавниот сектор ќе се спроведе акција за чистење на животната средина „Администрацијата чисти со Не биди ѓубре“ со цел подигање на свеста за почиста околина. За распоредот и локациите за спроведување на акцијата вработените во јавниот сектор дополнително ќе бидат известени од страна на раководните лица на институциите.

Continue Reading

Економија

Регресот за годишен одмор или К-15, до крајот на годината

Виолета | Media Press

Published

on

Регресот за годишен одмор или К-15 и оваа година ќе им следува на вработените во приватните компании од македонското стопанство.

Фирмите коишто не го исплатиле во претходните  месеци ќе мораат тоа да го направат до крајот на декември, а во случај да не го исплатат предвидени се парични и затворски казни за работодавачите.

Министерството за труд и социјална политики ги повикува компаниите да ги почитуваат обврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и исплатата на  К-15 до крајот на годината.

Исплатата на регресот за годишен одмор (К-15) е право коешто е утврдено со Спогодба за изменување и дополнување на Општиот колективен договор  за приватниот сектор од областа на стопанството. Во Спогодбата е утврдено дека работникот има право на регрес за годишен одмор во висина од најмалку 40% од основицата, под услов работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач. 

Државниот инспекторат за труд е орган кој е надлежен да врши инспекциски надзор над примената на правата и обврските на работниците и работодавачите утврдени со Закон и со Колективен договор. 

Истовремено, ги повикуваат работниците неисплатата на К-15 да ја пријавуваат на дежурниот телефонски број на Државниот иснпекторат за труд 15 131.

Од инспекторатот напоменуват дека во случаите каде ќе се утврди дека не е постапено согласно со Законот и Колективните договори, Државниот инспекторат за труд ќе преземе мерки согласно со Закон.

Continue Reading

Македонија

Премиерот Заев на средба со новата хрватска амбасадорка Н.Е. Тигањ

Виолета | Media Press

Published

on

Претседателот на Владата Зоран Заев, денеска,  ја прими амбасадорката на Република Хрватска, Н.Е. Нивес Тигањ, која од неодамна стапи на должноста во нашата земја.

Притоа, амбасадорката Тигањ истакна дека е позната поддршката која Хрватска ја дава на Северна Македонија за остварување на двете стратешки определби, интеграцијата во НАТО и Европската Унија, посочувајќи дека нашата земја направи огромен исчекор во остварувањето на реформските процеси и покажувањето спремност за зачувување на стабилноста во земјата и регионот.

На средбата беше констатирано дека претстојниот период, кога Хрватска ќе го преземе претседавањето со Европската Унија, е одличен момент за заокружување на поддршката и донесувањето позитивна одлука ќе биде дополнителна мотивација за продолжување на реформите, како важен сегмент за одржувањето на порастот на економијата, капиталните инвестиции и подобрување на животниот стандард на граѓаните.

Во разговорот, соговорниците изразија задоволство од досегашните одлични билатерални односи меѓу двете земји, кои се одвиваат без отворени прашања, карактеризирајќи ги како одлична основа за унапредување на трговската размена, се вели во соопштението од владината Прес-служба.

Continue Reading