Connect with us

Радовиш

Заврши традиционалниот шестоноемвриски турнир во мал фудбал „Радовиш 2019“

Виолета | Media Press

Published

on

Турнирот се одржуваше во иминатите три недели во спортската сала СРЦ 25 Мај,под покровителство на ЕЛС општина Радовиш а во организација на ФК „Бунарџик“.

Оваа година на традиционалниот шестоноемвриски турнир во мал фудбал „Радовиш 2019“ учествуваа вкупно 19 екипи од целата држава.

Вчера со почеток од 20:00 час. во преполната спортска сала и во прекрасна спортска атмосфера се одиграа финалните натпревари на кои беа постигнати следните резултати:
-Натпревар за третото место:
Милакс Инг. – Гостилница кај Џек 4:2

-Финале:
АЗ Транспорт – Серта 0:5

Првото место на овогодишниот турнир го освои екипата на „Серта“, добивајќи парична награда од 180,000 денари, второ место освои АЗ Транспорт добивајќи парична награда од 90,000 денари.

По доделувањето на пехарите беа прогласени и најдобри поединци на турнирот, односно најдобар стрелец, најдобар играч и најдобар голман на турнирот.

Пехарите и вредносните ваучери на најуспешните екипи ги доделија Градоначалникот на општина Радовиш – Герасим Конзулов, членовите на Советот на општина Радовиш – Ристе Спасов и Јован Лукаров и заменик ген.директор на Рудникот Бучим – Николајчо Николов информираат од Општина Радовиш.

Радовиш

Работилница за јакнење на капацитетот на локалните власти за вклучување на родовите аспекти, се одржа во Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Денеска во просториите на општина Радовиш се одржа втората работилница наменета за членови на: Комисијата за еднакви можности на мажите и жените, Координатор за еднакви можности и вработени во општинската администрација.

 Целта на работилницата е јакнење на капацитетот на локалните власти за вклучување на родовите аспекти во главните политики во процесот на планирање и буџетирање која е дел од проектот Активни жени подобри општини.

Проектот е суб-грантиран во рамките на проектот “Зајакнување на демократијата преку унапредување на родовата еднаквост, функционалните механизми и динамичното граѓанско општество“ имплементиран од страна на Фондацијата Kvinna till Kvinna и Организација на жените на општина Свети Николе, а финансиран од страна на Делегација на Европската унија.

Главната цел на проектот е да се промовира поволно опкружување на заедницата прифатливо за жените и вклучување на родовите прашања во процесот на планирање на локалните власти преку локален дијалог со женски невладини организации, институции и жени на локално ниво.

Денешната работилница беше во насока на Конципирање на нацрт Годишен план за еднакви можности на жените и мажите на Општина Радовиш за 2020 година, информира Општина Радовиш.

Continue Reading

Радовиш

Меѓународен турнир во борење слободен стил за кадети и пионери, машки и девојки ќе се одржи утре во Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Боречкиот клуб Бучим од Радовиш утре ќе го одржи традиционалниот Меѓународен турнир во борење слободен стил за кадети и пионери, машки и девојки. На турнирот се очекува да земат учество освен екипи од Македонија и екипи од Бугарија, Грција, Србија и Косово.

Вкупно се очекува да учествуваат околу 160 дечиња.

Исто така се очекува да присуствуваат и поканетите гости подржувачи на Боречкиот клуб Бучим,  како претставници од Општина Радовиш со градоначалникот Герасим Конзулов, Заемник генералниот директор на рудникот Бучим Николајчо Николов, сопственикот на Адора Инженеринг проф. д-р Ванчо Чифлиганец и други гости.

Турнирот ќе се одржи утре 14 декември (сабота) со почеток во 11 часот, во Спортската сала во Радовиш.

Continue Reading

Радовиш

Одобрени се средства за изградба на локален пат Дамјан-Погулево и расчистување на дивите депонии во општина Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Со одлука на Советот за развој на Југоисточниот плански регион на одржаната XIV седница (06.12.2019), на Општина Радовиш и се доделуваат 8 милиони денари за изградба на локален пат од село Дамјан до село Погулево.

Патот ќе биде  во должина од 1927,7м. Исто така за чистење на дивите депонии се одобрени 1.850.000 денари, со што ќе бидат исчистени сите диви депонии во општината, вели градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов..

Средствата се одобрени преку Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, а одлуката беше подржана од сите градоначалници.

Continue Reading