Connect with us

Радовиш

Бесплатно мерење на шеќерот во крвта во Радовиш по повод Меѓународниот ден за борба против дијабетесот

Виолета | Media Press

Published

on

Меѓународниот ден за борба против дијабетес годинава се одбележува под мотото „дијабетес – препознај ги знаците, заштити го семејството“.  

Здружението на дијабетичари од Радовиш во соработка со Црвениот крст од Радовиш по тој повод спроведе повеќе активности. Денеска беше  спроведена акција за бесплатно мерење на шеќерот во крвта на вработените во СОУ „Коста Сусинов“ во Радовиш и во Детската градинка „Ацо Караманов“ во Радовиш .

Претседателто на Здружението на дијабетичари од Радовиш и Конче Тони Митев, задовлен од  средбата со министерот за здравство Венко Филипче и за прв пат досега, со претседателот на државата Стево Пендаровски кој покажал интерес за решавање на проблемите со кој се соочуваат дијабетичарите.

Бројката на заболени од дијабетес рапидно расте. Според последните податоци во Радовиш има околу 540 пацинети на инсулин, а само пред две години имало 410, додека околу 2000 пацинети се на таблетарна терапија.

 Според официјалните податоци над 200.000 илјади граѓани на Македонија боледуваат од дијабетес, но се смета дека оваа бројка,  е поголема. Се претпоставува дека до 2025 година секој 9-ти граѓанин ќе биде дијабетичар, како резултат на пасивниот, односно физички неактивниот живот и нездравата исхрана.

Светскиот ден на дијабетесот за прв пат се одбележува во 1991 година.14 ноември се одбележува како ден на дијабетесот преку глобална кампања предводена од Светската здравствена организација (СЗО) за да се зајакне свесноста на граѓаните за потребата од засилена грижа за превенција на оваа болест.

Дијабетесот е хронично системско пореметување на метаболизмот, кое се карактеризира со хипергликемија, т.е. трајно зголемување на нивото на глукоза во крвта. Генерално е условен од наследни фактори, а настанува како последица на намалено излачување или намалено биолошко дејство на хормонот инсулин, односно во комбинација на овие два фактори. Тој недостаток ја попречува размената на јаглени хидрати, масти и белковини во организмот (што се манифестира со карактеристични тегоби), а по подолго време влијае и на структурата и функцијата на крвните садови, нервите и другите витални органи и органски системи.

Радовиш

Радовиш ќе добие енергетски ефикасно јавно осветлување по ЕСКО МОДЕЛ

Виолета | Media Press

Published

on

Советот на Општина Радовиш донесе Одлука за давање на позитивно мислење за предлог-договорот за воспоставување на јавно приватно партнерство за давање на енергетски услуги за јавно осветлување и овластување на градоначалникот за потпишување на договор.  Пред донесувањето на одлуката градоначалникот Конзулов даде мало објаснување што ќе придонесе овој проект за уличното осветлување во градот.

Новиот ЕСКО МОДЕЛ обезбедува подобри услови за граѓаните со примена на мерки за енергетска ефикасност и враќање на инвестицијата исклучиво преку заштеда на енергија. Проектот предвидува; Оржлив модел за општински развој; Модерна ЛЕД технологија; Штедливи светилки; Централно дигитално управување со мрежа; Одржување на опремата од страна на ЕСКО компанијата и
опремата останува кај крајниот корисник.

Со реализацијата на овој проект Радовиш ќе добие енергетски ефикасно јавно осветлување.

Continue Reading

Избори 2020

Што предвидуват во програмата и што ветуваат Заев и Мицкоски пред граѓаните во регионот

Виолета | Media Press

Published

on

Лидерите на двете најголеми политички партии СДСМ и ВМРО ДПМНЕ,  Зоран Заев и Христијан  Мицкоски кои го посетија Радовиш, на прашањето што да очекуваат граѓаните од регионот одговрија:

Заев: Овој наш земјоделски регион ќе го заштитиме еколошки, ќе ги подигнеме платите а ќе се качуваат и пензиите,земјоделството ќе се унапредува…

Мицкоски: Бизнисмените да очекуваат најнизок данок, вработување на невработените,  поврзување на Конче со Струмица преку Рич и Попчево, 1000 километри локални регионални патни правци, унапредување на земјоделието, инвестиции…

Continue Reading

Избори 2020

Мицкоски во посета на Радовиш и Конче: Се обврзавме на чесна и честита работа

Виолета | Media Press

Published

on

ВМРО ДПМНЕ и коалицијата „Обнова за Македонија“ вчера  ја промовираа програмата пред граѓаните на Радовиш. Претседателот на ВМРО- ДПМНЕ Христијн Мицкоски пред граѓаните рече: „Ги посетивме Конче и Радовиш. Се обврзавме на чесна и честита работа. Се обврзавме на обнова која ќе ја донесеме после 15 јули. Македонија мора да си ја исправиме!“.

Пред граѓаните на Радовиш се претставија и кандидатот за пратеник Здравко Трајанов и носителот во ИЕ 4 Александар Николовски.

„Радовиш ми е во душата и ќе направам се да ја вратам гордоста на радовишани“, рече Трајанов,ж.

На трибината во Струмица Мицкоски меѓу другото рече „Нема преговарање за Гоце Делчев. Гоце Делчев е Македонија. Не смее никој да преговара ниту за Гоце, ниту за Даме, ниту за Никола, ниту за Питу, ниту за Тодор. Тие се Македонија. Врз основа на тие луѓе државата ја градевме!“

Continue Reading