Connect with us

Економија

Дизелот и бензините поевтинуваат за еден денар, соопшти денеска Регулаторната комисија за енергетика

Виолета | Media Press

Published

on

Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98, на дизелот и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) од ноќеска на полноќ, се намалуваат за 1,00 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 30.септември и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 70,00 денари за литар. Малопродажната цена на дизелот ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 62,00 денари/литар соопштуваат од Регулаторна.

Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 51,50 денари/литарн а на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се намалува за 0,50 денари/литар во однос на цената претходно утврдената цена и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 68,00 денари/литар.

Новите цени ќе важат од ноќеска на полноќ.

Економија

Регресот за годишен одмор или К-15, до крајот на годината

Виолета | Media Press

Published

on

Регресот за годишен одмор или К-15 и оваа година ќе им следува на вработените во приватните компании од македонското стопанство.

Фирмите коишто не го исплатиле во претходните  месеци ќе мораат тоа да го направат до крајот на декември, а во случај да не го исплатат предвидени се парични и затворски казни за работодавачите.

Министерството за труд и социјална политики ги повикува компаниите да ги почитуваат обврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и исплатата на  К-15 до крајот на годината.

Исплатата на регресот за годишен одмор (К-15) е право коешто е утврдено со Спогодба за изменување и дополнување на Општиот колективен договор  за приватниот сектор од областа на стопанството. Во Спогодбата е утврдено дека работникот има право на регрес за годишен одмор во висина од најмалку 40% од основицата, под услов работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач. 

Државниот инспекторат за труд е орган кој е надлежен да врши инспекциски надзор над примената на правата и обврските на работниците и работодавачите утврдени со Закон и со Колективен договор. 

Истовремено, ги повикуваат работниците неисплатата на К-15 да ја пријавуваат на дежурниот телефонски број на Државниот иснпекторат за труд 15 131.

Од инспекторатот напоменуват дека во случаите каде ќе се утврди дека не е постапено согласно со Законот и Колективните договори, Државниот инспекторат за труд ќе преземе мерки согласно со Закон.

Continue Reading

Економија

Околу три милиони евра ќе легнат на сметките на граѓаните од платениот ДДВ по проектот Мој ДДВ

Марија | Media Press

Published

on

Според податоците на финансии 170 илјади граѓани чекаат поврат на парите од платениот ДДВ. Средствата кои ќе бидат исплатени  за скенираните сметки во јули, август и септември.

Од први до 15 декември на сметките на граѓаните кои скенираат фискални ќе легнат околу три милиони евра.

За скенираните фискални сметки ќе има и награди од средината на идниот месец. За оваа министертвото за финансии и фондот за иновации ќе организираат натпревар. Оние кој ќе понудат најдобро решение ќе добијат околу 32 илјади евра.

Од опозицјата обвинуваат дека МОЈ ДДВ е популистичка мерка од која корист имаат побогатите.

Наградната игра се воведува за да се задржи интересот кон мерката која не дава резултати. Најавениот поврат на средства е мал ако се гледа поединечно по граѓанин. Се работи за мерка од која добиваат оние кои имаат да трошат повеќе пари,  значи за побогатите, се вели во дописот од ВМРО ДПМНЕ.

Апликацијата МОЈ ДДВ почна да функционира од први јули годинава.

Во иднина ќе се надградува и апликацијата МОЈ ДДВ. Сите кој ја користат ќе можат да проверат коку пари имаат од поврат и да пријават ако некој не им издал фискална сметка.

Враќањето на данокот ќе се врши на трансакциската сметка на лицето, по службена должност од страна на Управата за јавни приходи, во рок од 60 дена по истекот на календарското тримесечје во кое е издадена фискалната сметка.

Исплатата на средствата ќе се врши од Буџетот на Република Македонија, преку
Управата за јавни приходи.

Вратениот износ на данокот на додадена вредност согласно овој закон не претставува доход кој подлежи на оданочување со данок на личен доход односно граѓаните немаат обврска да го пријават овој вид на приход и немаат обврска да платат данок на личен доход.

Инаку Апликацијата можат да ја симнат сите граѓани со навршени 15 години, меѓутоа истата можат да ја користат само оние граѓани кои се регистрирани корисници на системот за електронска пресметка за приход и данок
(е-Персонален данок) на Управата за јавни приходи; и Поседуваат трансакциска сметка кај носител на платен промет.

За регистрација на пензионерите и социјално ранливите категории, им беше дадена можност да се регистрираат во системот на е-пдд, во било која организациона единица на УЈП, само врз основа на важечки документ за идентификација (лична карта, пасош), без претходна електронска регистрација. со помош на службениците на УЈП, овие граѓани ќе можат да ги скенираат фискалните сметки на уредите на УЈП.

Continue Reading

Економија

Од следниот месец минималната плата ќе изнесува 14.500 денари.

Марко | Media Press

Published

on

Собранието  вчера ги изгласа Законите за минимална плата и за субвенционирање на придонесите за раст на плата со што од следниот месец минималната плата ќе изнесува 14.500 денари. Законски утврдената минимална плата за декември во Македонија ќе изнесува 14.500 денари и е зголемена за 2.000 денари, а споредено со 2017 за 5.500 денари. Истовремено државата ќе ги субвенционира придонесите од 600 до 6.000 денари, за сите компании од приватниот сектор коишто ќе ги зголемат платите за оваа сума на работниците независно дали се минимални или повисоки. Субвенциите ќе може да се користат во следните три години.
Со изедначување на минималната плата во 2017 година за работниците во текстилната и кожарската индустрија се постигна зголемување на просечната плата во производство на облека за 16%, а во текстилната индустрија за 24%, односно за 3.870 денари. Со зголемувањето на минималната плата, обезбедена е повисока плата за 90.000 граѓани информираат од Владата.
Во моментот минималната плата во државата изнесува 12.507 денари.

Continue Reading