Connect with us

Радовиш

Радовиш на достоинствен начин го чествува празникот на градот и заштитник Свети Спасо Радовишки

Виолета | Media Press

Published

on

Радовишани   на достоинствен начин во духот на вистински православни христијани вчера и денеска  го одбележаа празникот посветен на Свети Спасо Радовишки заштитник на  градот Радовиш. Духовниот дел за празнувањето на Св. Спасо Радовишки  започна вчера со вечерна богослужба  во црковниот храм Света Троица, со која чиноначалствуваа Неговото правосвештенство Митрополитот Брегалнички Г-дин Иларион, Викарскиот струмички епископ Г-дин Јаков Стобиски,  и свештеници од Брегалничката епархија.

По вечерната богослужба со иконата на Светиот маченик Спасо Радовишки беше организирана и голема  вечерна литија од храмот Св. „Троица“ до параклисот посветен на „Св. маченик Спасо Радовишки“, на истоимениот градски плоштад во Радовиш, каде што се одржа молебен.

На вечерната литургија и  литијата на плоштадот присуствуваа голем број верници, граѓани на Радовиш како и  Градоначалникот Герасим Конзулов, Претседателот на Советот Коле Чаракчиев, пратеничката Милевка Ѓоргиева, извршниот директор на Рудникот Бучим Николајчо Николов, а присуствуваше и делегација од збратимена општина Тетевен од Република Бугарија.

По завршувањето на молебенот во 20.30  часот,  во дворот на  Црковниот  храм Света Троица   се одржа Духовна академија од Црковниот машки хор, Црковниот хор Свети Спасо Радовишки  а свој настап имаше и  кантавторот Јовица Илиќ .

Празнувањето на заштитникот на градот Радовиш „Св. Спасо Радовишки„ продолжи  и денеска   во храмот „Св. Троица“ со Божествена Литургија  со која чиноначалствуваа тројцата владики Митрополитот Брегалнички Г-дин Иларион, Викарскиот струмички епископ Г-дин Јаков Стобиски, митрополит Тетовско-Гостиварски Јосиф  и свештеници од Брегалничката епархија.

По Литургијата беше организиран празничен ручек за сите верници во манастирот  свети „Георгиј“  во Ораовица.

По духовната продолжува и вечерната културно забавна програма почнувајќи од 19:30 час. со отворање на ликовната изложба од Меѓународната ликовна колонија „Св.Ѓеоргија 2019“ и со фестивалот на староградски песни „Саноќ седам“ на плоштадот „Св.Спасо Радовишки“ со почеток во 20:30 часот.  

И Овогодишното чествување на празникот „Св. Спасо Радовишки е во организација на Македонската православна цркава Општина Радовиш и центарот за култура Ацо караманов.

Радовиш

Донација на техничка опрема за потребите на РТВ Кобра од Рудникот Бучим

Виолета | Media Press

Published

on

Донација на техничка опрема за потребите на вработените во РТВ Кобра  од Рудникот Бучим.  Како општествено одговорна фирма Рудникот Бучим,  согледувајќи го значењето на телевизија Кобра како регионален медиум, во делот за јавното информирање на граѓаните во Југоисточниот регион, донира техничка опрема за потребите на вработените.

Денеска опремата беше доставена од страна на заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов и прес секретарот на компанијата Солвеј во чии состав работи Бучим, Кристина Крстева.

Од страна на РТВ Кобра беше изразена благодарност до менаџерскиот тим на Бучим, со надеж за идна соработка. Инаку телевизија Кобра и рудникот Бучим, зад себе имаат долгогодишна успешна соработка.

Во овие услови на пандемија со Ковид -19, Бучим донира техничка опрема за потребите и на општинските основи училишта и средното училиште во Радовиш во вредност од околу 490 000 денари.

Continue Reading

Радовиш

Донација Рen таблети за потребите на професорите од СОУ Коста Сусинов во Радовиш, од рудникот Бучим

Виолета | Media Press

Published

on

Околу 700 ученици успешно следат онлајн настава во СОУ Коста Сусинов во Радовиш. За потребите на професорите кои предават предмети како што се физика и математика,  на барање на училиштето, рудникот за бакар Бучим донира 15 Рen таблети.

По тој повод заменик генерланиот директор на Бучим Николајчо Николов, заедно со градоначалникот Герасим Конзулов беа  во посета на училиштето. Тие проследија и како тече еден онлајн час во услови на пандемија.

Според директорот Гоце Лазаров, оваа донација е од големо значење за професорите кои предаваат предмети од природните науки, за поуспешно реализирање на онлајн наставата.

 Рудникот Бучим ќе донира опрема и за уште четири ученици кои немаат опрема за следење онлајн настава, рече заменик генералниот директор Николов во оваа прилика кој изрази задоволство од успешното одржување на еден онлајн час.

 За потребите на двете основи училишта, и за средното училиште во Радовиш  Бучим ја донираше потребната опрема во вредносто од околу  487 илјади  денари.

Continue Reading

Радовиш

Вградени плакари за потребите на дечињата во ОУ Никола Карев, донација од рудникот Бучим

Виолета | Media Press

Published

on

Вградени плакари за потребите на дечињата во пет училници во ООУ„Никола Карев“ во Радовиш,  се донирани од рудникот за бакар Бучим. На барање на училиштето, дополнително  ќе бидат донирани и компјутери.

Заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов заедно со Градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов, денеска беа во посета на училиштето и притоа посетија и едно одделение во кое се врши настава со физичко присуство, во услови на пандемија.  Според директорката камените Атанасова мерките и протоколите се почитуваат како што се забалажуваше и на самиот час, дечињата носеа заштитни маски и седеа според препорачаното растојание.

Вкупно во ова училиште заедно со подрачните,  355 ученици посетуваат настава со физичко присуство.

„ОУ Никола Карев е најпосетувано од моја страна  и имаме одлична соработка“ рече заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов, кој посебно беше изненаден од одоговорноста на учениците присутни на настава.

Донираните шкавчиња веќе ги користат учениците за своите потреби, а за оваа донација рудникот Бучим издвои 150 000 денари.

Continue Reading