Connect with us

Радовиш

Ученици од СОУ “Коста Сусинов”- Радовиш, учествуваа во работилница на тема медиумска писменост, како дел од проектот BRAVE (ХРАБРИ)

Avatar

Published

на

Ученици од СОУ “Коста Сусинов” во Радовиш,  како дел проектот BRAVE (ХРАБРИ) денеска реализираа работилница на тема медиумска писменост. Овој проект за кој аплицираше и го доби во конкуренција меѓу 180 проектни идеи, го реалзира професорката Катерина Сусинова.  

Како што истакна Сисинова, професори од цел свет кои биле учесници во престижните програми за обуки и усовршување на наставници “Fulbright” имаа можност да аплицираат на “Global teacher Grant” – Глобалниот грант за наставници, преку кој може да ги реализираат своите идеи во вид на проекти, како би и помогнале на заедницата во која живеат и работат.

Како учесник во програмата “Fulbright Teacher’s Excellence and Achievement” која се реализираше минатата година во САД, професорката Катерина Сусинова, имаше право да аплицира на овој натпревар за добивање грант.

Од вкупно пријавени 180 проектни идеи, нејзината идеја за проектот BRAVE (ХРАБРИ) беше прифаетна и одобрена за реализација меѓу 55те други избрани проекти низ цел свет.

Овој проект вклучува 5 работилници и настани поврзани со темите хуманост, медумска писменост, животна средина, булинг и култура, кои ќе бидат реализирани со ученици од СОУ “Коста Сусинов”, Радовиш, кои доброволно се пријавија да земат учество во активностите на проектот.

Главната цел на проектот е  учениците да се стекнат со вештини и знаења и истите да ги споделат со останатите ученици.

 Работилниците се реализираат заедно со порфесорките Наташа Спасевска, Нина Железарска и Венка Тадирова.

Овој проект е овозможен со грант спонзориран од Бирото за просвета и култура при Стејт департментот на САД, со парични средства обезбедени од Владата на САД, и администриран од ИРЕКС. Ставовите и информациите презентирани во проектот се сопствени на примателот на грантот, и не ги претставуваат оние на Стејт департментот на САД или ИРЕКС.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе